Добра формаНовинки

Тези две подправки правят чудеса: хапвайте ги за плосък корем

Две подправки могат да ви помогнат в битката с излишните килограми и в сбъдването на мечтата за плосък корем, казват диетолозите.

Балансираната диета е разковничето, когато става въпрос за добра форма. А науката е доказала безспорно, че точно тези две подправки наистина вършат чудеса.

Те съдържат антиоксиданти, грижат се за здравето на храносмилателната система и метаболизма и по този начин ни помагат да имаме плосък корем.

Куркумата и нейната тайна

Използва се в кухнята и медицината от векове. А тайната й се крие в нейната активна съставка – куркумин. Възпаленията са сред най-големите виновници за хроничните здравословни проблеми, които възникват в средна и напреднала възраст, а най-голямото предимство на куркумата е, че тя е има естествено противовъзпалително действие.

Ефективна е при намаляване на хроничната болка, борбата с подуването на корема, облекчава болките в ставите и помага за подобряване на качеството на живот на хора с различни форми на артрит и други възпалителни състояния. Проучване от 2017 г. установи, че куркуминът помага да се радваме и на здрави черва.

Джинджифилът носи редица ползи

От векове се използва като лек за храносмилателни и стомашни проблеми и заболявания. Стимулира производството на храносмилателни сокове и намалява възпалението в червата, което може да помогне за по-ефективното разграждане на храната и намаляване на подуването. Нещо повече, доказано е, че джинджифилът подобрява метаболизма и ни помага да отслабнем. Потиска апетита и по този начин ни помага да намали дневния прием на калории.

В проучване от 2012 г. изследователи установяват, че хората, които пият топла напитка с джинджифил след хранене, намаляват чувството на глад до шест часа. Има няколко начина да вкарате джинджифил в менюто си. Освен като чай, можете да го използвате и като добавка към сладки и солени ястия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *