Дестинации & ДегустацииНовинки

Това лято: Може да посетите вятърната мелница в Несебър

Емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати като музеен обект. В нея е подредена изложбата „Богатствата на античния некропол на Месамбрия“.

Показани са артефакти, открити в некропола на античната гръцка колония Месамбрия, които датират от периода пети век пр.н.е. до трети век н.е., включително до римския период.

Това каза в интервюза „Дарик“ Стоянка Димова, уредник – археолог в музей Старинен Несебър.

„Артефактите са много интересни. Много от тях се показват за първи път пред публика, защото са открити при последните мащабни археологически проучвания в некропола на Месамбрия през периода 2007-2010 година.“

Керамичните фигури, които са изложени във вятърната мелница, са така наречените теракоти. Те изобразяват различни божества в по-ранния период 5- 4 век преди Христа. Тези статуетки са предимно изображения на божества.

„Имаме статуетки на богинята Афродита, Деметра, която е много почитана, на богинята Персефона също. По-късно в края на четвърти- трети век преди Христа вече се изобразяват на тези статуетки обикновени хора.

„В изложбата са показани над 120 артефакта. По-представителните и по-ценни са тези, открити в некропола“, посочи Димова. Изложбата „Богатствата на античния некропол на Месамбрия“ е временна. Артефактите ще останат там до края на летния сезон. След това ще бъде показана изложба с други ценни артефакти.“

От Община Несебър добавиха, че мелницата на провлака е открита за първи път за посещение след сериозни реставрационни и консервационни дейности.

Снимка: Община Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *