ЗдравеНовинки

Доц. Светослав Ханджиев за ползите от Балканската диета

Доц. Светослав Ханджиев, диетолог и специалист по хранене, сподели, че нашият, български начин на хранене е базиран на традиции, развиващи се в продължение на 8 хиляди години.

Според него, двете важни революции в храненето са свързани с откриването на огъня и консумацията на печено месо, както и производството на хляб в Египет преди около 2000 години.

Необходимо е да се фокусираме върху балансирането на хранителния режим, включващ белтъчини, въглехидрати и мазнини, каза доц Ханджиев в предаването „Нашият ден“ на БНР по повод Световния ден за безопасност на храните.

Балканската диета се отличава с включването на пробиотици и пчелни продукти, които имат важна роля в храненето. Разнообразието от храни, които консумираме, е от съществено значение. Трапезата трябва да включва сирена, кисело и прясно мляко, както и дни, в които се консумира месо.

Доц. Ханджиев изразява загриженост, заради ниското ниво на консумация на прясно мляко и риба в България.

Според международни проучвания, България заема последно място в Европейския съюз по отношение на консумацията на прясно мляко, което е тревожно. Той подчертава, че ние рядко консумираме риба, което също се отразява отрицателно.

Друг аспект, който доц. Ханджиев споменава, е ползата от слънчогледовото олио. Той посочва, че това масло е изключително полезно и не трябва да бъде замествано с други масла, като зехтин.

Доц. д-р Светослав Ханджиев напомня, че здравословното хранене трябва да бъде индивидуализирано и да отчита специфичните нужди на всяка единична личност.

Световният ден за безопасност на храните се отбелязва всяка година на 7 юни.

Достъпът до достатъчно количество безопасни храни с висока хранителна стойност е ключът към поддържането на качествен живот. Заболяванията, предизвикани от храни, влияят негативно на социално-икономическото развитие, натоварвайки здравните системи и местните икономики, туризма и търговията.

Безопасността на храните представлява споделена отговорност между правителствата, производителите и консуматорите. Всяка една група по веригата „от фермата до масата“ играе роля в осигуряването на безопасна за човешкото здраве храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *