Дестинации & Дегустации

Виена, в която ще се влюбите

Загадъчна и непредсказуема, интересна, изпълнена с малки улички, паркове, изложби и ресторанти – австрийската столица привлича туристите със своите исторически паметници и уникални пазари.

Градът на музеите

Тук се намират някои от най-богатите колекции с шедьоври. Непременно посетете Kunsthistorisches Museum, който попада в списъка на петте най-добри музеи в света. Обърнете внимание и на «Албертин», Белведере и апартамент номер 5 в дом 19 на «Бергщрасе» – виенският адрес на великия Зигмунд Фройд. Разбира се, не пропускайте Виенската опера, където са творили Моцарт, Шубер, Хайдн и Брамс. И накрая, за разкош – хвърлете един поглед към града от Skybar на Karnter strasse (централната пешеходна улица в града) – на седмия етаж на търговския център Steffle можете не само да опитате вкусни коктейли, но и да се насладите на „Св. Стефан“ и покривите на стария град.

Изкуствата на Хундертвасер

Разноцветните постройки, дело на архитекта Хундертвасер, спират дъха. „Правите линии са бездуховни“, обичал да казва творецът. Едноименната Хундертвассерхаус (Hundertwasserhaus) е обществен жилищен комплекс с цветна фасада, неправилни форми и прозорци със собствена индивидуалност. В къщата има 52 апартамента и четири офиса. В Кунстхаус Виена пък (Kunsthaus Wien) е изложена най-богатата в световен мащаб колекция на изкуството на Фриденсрайх Хундертвасер. Необичайният дизайн на музея е отражение на стила на Хундертвасер: дървета, които живеят в сградата и подават клоните си през „танцуващите прозорци“, подредени върху фасада с мозаечна облицовка, напомняща пъстра шахматна дъска. Всеки елемент от сградата е израз на философията на художника: че една къща трябва да се състои от прозорци (вместо стени) и, че прозорци, подредени в равни редове и колони, са “нещастни” и “напомнят за концентрационните лагери”.

Развлекателни моменти в Пратера

Тук има около 250 атракциона, един от които – най-старото виенско колело в света, построено в далечната 1897 г. от инженера Уолтър Басет. От кабинките, направени във формата на красиви червени вагончета, се открива страхотна гледка към града. А в някои от тях можете да си устроите специален обяд или вечеря. Можете и да кажете „да“ на своята половинка. Казват, че е много ефектно. Сред останалите атракциони са миниатюрната жп линия „Лилипутбан“, катапулти, асансьори, които ще ви издигнат 115 м височина и после бързо ще ви спуснат надолу.

Щрудел, шницел и сахер

Това са три много важни за Виена думи. Само тук можете да опитате истински виенски шницел – много голям и много тънък, от чисто телешко месо, с хруптяща коричка и резенче лимон. Ако нямате време за това удоволствие, опитайте традиционния специалитет  – хотдог с виенски наденички. В многобройните кафенета, пръснати из целия град, можете да хапнете ябълков щрудел в компанията на чисто и ароматно виенско кафе, а истинска школадова торта «Сахер», ще ви сервират в едноименната сладкарница в центъра на града. Но имайте предвид, че ще ви се наложи да почакате за място…

Най-известният пазар – Нашмаркт

Ако ви се поиска да опитате трюфели или патешко, трябва да отидете на пазара – красиво и шумно място, намиращо се почти в центъра на града. Между две станции на метрото по линия U4. Тук винаги има много хора, повечето млади, дошли да изпият чаша бира и да хапнат вкусно. Някои от търговците са склонни да се пазарят. Продават се всякакви деликатеси от всички краища на света. В едно ъгълче на пазара има и битак, на който можете да се сдобиете с готини неща на много ниски цени. Тук със сигурно ще чуете и българска реч, защото голяма част от продавачите са българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *