Новинки

Високото кръвно зависи от начина на живот

Не прекалявайте със солените храни, мазните меса и се движете. Колкото повече, толкова по-добре!

Следете теглото си

Една от най-важните причини, които водят до високо кръвно налягане, е наднорменото тегло. Затова следете внимателно как се движат килограмите. Ако тръгнат нагоре, вземете бързи мерки. Индексът на телесната ви маса не трябва да бъде по-висок от 25 (ИТМ =  тегло/ръст на квадрат). Ако ИТМ е между 20 до 25, теглото ви е в норма, а ако е от 25 до 29 – имате излишни килограми, което означава че сте с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване.

Спазвайте индивидуална диета

Повече от 30% от хората са чувствителни към храните с повишено съдържание на сол, което се изразява в задържане на вода, обемът на кръв се увеличава, налягането също. За да разберете дали и при вас проблемът е в солта, измерете кръвното налягане и след това в продължение на няколко месеца хапвайте по-безсолно. След това проследете пак кръвното. Ако то е по-ниско, значи сте хиперчувствителни към солените продукти и трябва да ги изключите от менюто си.

Движете се

Всяка седмица трябва да отделяте поне 60-90 минути за спорт. Специалистите са установили, че след 8 седмици на редовни физически упражнения, високото кръвно намалява средно с 12 пункта. Лекарите са на мнение, че спортът оказва положителен ефект върху нервната ни система, помага ни да поддържаме здравословно тегло и да държим кръвното под контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *