Пет удивителни места, които трябва да видите

Пет удивителни места, приказни и уникални. Това е една от причините да са под закрилата на ЮНЕСКО.

Според историка и археолог Джош Гейтс, водещ в телевизионния канал Travel Channel, това са най-красивите и запомнящи се кътчета на планетата.

Да посрещнеш залеза над равнините в Баган, Мианмар
През всички години на своето съществуване (от XI-XIII в.) Баган е бил столица на няколко кралства. Това обяснява многото на брой красиви древни храмове и името, с което е известено – Столицата на хилядата храма. Сградите са покрити с фрески, има безброй скулптури на Буда. Зелената околност и проблясващите куполи на залез слънце са невероятна гледка.

Разходка в облаците над Килиманджаро
Планината Килиманджаро е едно от богатствата на Танзания. В превод от африкански името означава „планината, която блести”. Това е най-високата планина в Африка (5890 м), в подножието на която се намира известният Национален парк „Серенгети” – един от най-големите резервати в света. Тук можете да се срещнете с всички видове климат, започвайки от тропическия и завършвайки с ледниковия. Пътешествието трае около 5-6 дни, задължително в компанията на професионални гидове. Регионът, прочут с кафето и памука, развива сафари туризъм, но убиването на животни е забранено.

Докоснете се до атмосферата на древния „Ангкор Ват”
Най-големият религиозен комплекс в света се намира в Камбоджа и е посветен на бог Вишну. В превод от кхмерски името му означава „градът храм”. Построен е за около 35 години. Храмовете се нареждат сред едни от най-удивителните световни архитектурни шедьоври. За да се стигне до комплекса, трябва да се мине по каменна пътека, дълга 500 метра, която минава през джунглата. Всеки, посетил храма, остава без дъх. Защото красотата му е неоспорима.

Кръговратът на живота в „Серенгети”
На езика на масаите Серенгети означава „безкрайна равнина”. Намира се в Северна Танзания и е дом на 35 вида млекопитаещи и над 500 вида птици. Много от тези животни не се срещат никъде другаде по света. Ежегодната миграция на антилопи и зебри в търсене на храна и вода в сухия сезон е една от най-големите забележителности в парка, наречена Кръговрата на живота. Няма как да не се впечатлите от стадата животни, устремени в издирване на препитание. Имате нужда само от търпение и фотоапарат.

Под пръските на Йосемити
Националният парк на САЩ е прочут със своя едноименен водопад, който пада от 739 м височина. Индианците аваничи,които живеят в долината, вярват, че мястото е обитавано от духове. Според легендата веднъж една жена отишла да си налее вода, но от ведрото й паднали няколко змии. Заради това, че е нарушила покоя на духовете, същата вечер ураганен вятър потопил дома й във водопада. Днес тук можете да си направите пикник, да се изкъпете в освежаващите му води и да се насладите на гледката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *