Мистериозни истории

Загадката на ледените кръгове

Те са идеално равни и се появяват върху реки или езера в скандинавските държави, Сибир, Северна Америка…

Причините за възникването им са необясними за учените. Интересен факт е, че се образуват по посока на часовниковата стрелка, изчезват и после пак се появяват.

Въпреки че са изключително рядко срещано явление, ледените кръгове са известни на учените отдавна.

Обикновено се появяват в реки с бавно течение. Най-често ги виждат в Скандинавия и Северна Америка, но са наблюдавани и в Германия, Англия и Русия. Най-големият леден кръг е бил видян в езерото Байкал, а размерът е достигал 4 км в диаметър!

Първите ледени кръгове са описани през 1895 година

когато се появяват над река Мианус, САЩ. Размерът им е голям, повече от четири метра в диаметър. След това през годините има много информации, свързани с ледената загадка.

През 1998 г. в нощта на 24 срещу 25 ноември голяма група ледени „палачинки“ са открити в Линдаунис, Шлезвиг-Холщайн, Германия. Изпъстрили са не само леда, но и снежната покривка. Гледката наистина е впечатляваща, защото кръговете са с идеални форми. Местните хора са преброили 150 с диаметър от 0,5 до 20 метра. Времето тогава било доста меко и ледът нямало как да издържи тежестта на възрастен, дори на дете, което означавало, че човешката намеса била немислима.

Едно от най-впечатляващите събития, свързани с ледените кръгове, се случило през 1993 г. В Бостън, щата Масачузетс, когато върху река Чарлз се появили десетки ледени кръгове и кенцентрични окръжности с един и същи размер. Стотици хора станали свидетели на явлението, в това число и учените от прочутия Мазачузетски технологичен институт. Всички коментирали, че кръговете са се появили сякаш с една единствена цел – да привлекат вниманието на обществото.

После през 2001 г, отново през февруари, странни ледени кръгове се появяват и в Чърчвил, щата Мериленд. Явлението било уникално – не просто деветметров леден кръг, а цяла пиктограма. По своя вид тя приличала много на пиктограмата, появила се в полето на английския град Хемпшир през 1987 г.

През март 2003 г. леден кръг с диаметър около 8 метра се появил в езеро в частен имот в американския град Нарвалк, щата Кънектикът. Линията, ограждаща кръга, била широка само 63 мм. Явлението се появило в ранните часове на деня, когато температурата на въздуха е ниска – минус 23°С. Собственикът излязъл рано и го забелязъл. Никой не бил видял или чул нищо подозрително. Човекът заснел кръга в 4,45 сутринта, защото искал да има доказателство, когато разказва историята. Бил убеден, че никой няма да му повярва. «Гравюрата» заемала почти цялата повърхност на езерото, но не се допирала до брега, което отново изключвало човешка намеса.

Необичайното явление било наблюдавано и в Китай

В крайбрежния залив Ляотун, в провинция Ляонин, на различни места във водата се появили въртящи се колела, най-голямото от които с диаметър 10 метра. Според изданието „Бандао Жибао“, на замръзнал участък в морето, близо до град Хулудао, са се появили множество въртящи се около оста си ледени кръгове с различни размери, някои от които свързани един с друг, а други били разположени отделно.

През април 2009 космонавтите от Международната космическа станция, летяща на около 220 км над Земята, видели и заснели подобни загадъчни кръгове в замръзналото езеро Байкал в Сибир. Твърдят, че са ги наблюдавали почти месец, между 5 и 27 април, а странните ледени окръжности така и не помръднали.

Някои специалисти твърдят, че пиктограмите предвещават атмосферни катаклизми

и обясняват появата им с кръговете на древните алхимици, символизиращи нощта. Очевидци разказват, че са виждали тайнствени огньове над водата, а на мястото, над което те са стояли, на сутринта се появявали кръговете. Други вярват, че пиктограмите са дело на НЛО. Един от очевидците споделя, че неидентифициран обект висял над река Мжа и под неговото въздействие леден къс с диаметър 22 метра потънал под водата. След 10 минути обектът изчезнал в небето, а на леда останали странни кръгове.

Има мнения, че кръговете са следствие от силна духовна енергия, която се проява под формата на подобни чудати явления.

Учените също правят догадки, но техните са далеч по-прозаични

Някои коментират, че кръговете се образуват след силна активност на по-топли води, идващи изпод земята. Други казват, че фигурите се появяват, когато повърхността на леда се концентрира в центъра на водата, а не по периферията. При бавно течащите реки може да се получи леко обратно течение, чрез чиито въртеливи движение да се формират ледени дискове.

Има и друго обяснение – че кръговете се появяват в резултат на вихър, образуващ се под водата, който завърта парчетата лед. По време на въртенето ръбовете им се изглаждат до съвършенство и се образуват идеални кръгове… Звучи ли ви логично?

Обясненията наистина са много и различни и докато няма категорична научна обосновка, всяко едно от тях би могло да бъде реално, дори тези за намесата на извънземен разум, които много от нас все още смятат за фантазии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *