Добра форма

Защо кефирът е полезен и можем ли да го приемаме вечер

Кефирът се получава от мляко и кефирни гъби чрез ферментация. Кефирните зърна съдържат млечнокисели бактерии. Те превръщат лактозата в киселина, която придава на кефира леко кисел вкус. Можете да закупите напитката в магазин или да си я приготвите сами у дома. За да направите това, добавете готовия кефир към топло или студено мляко и оставете на стайна температура.

Кефирът може да се пие по всяко време на деня в чист вид.

Страхотен е като дресинг за салати и супи, от него стават пухкави палачинки и вкусен хляб. Използва се и като основа за студена супа.
В една чаша (243 г) нискомаслен кефир има 104 калории, 218 г вода, 9 г протеин, 11,6 г въглехидрати, 2–3 г мазнини (в зависимост от вида на използваното мляко).

Кефирът съдържа много полезни елементи, които имат благоприятен ефект върху тялото. Редовната консумация на напитката спомага за подобряване на храносмилането, здравето на костите и червата.

Кефирът съдържа много биологично активни съединения, които влияят на важни процеси в организма.

Например, продуктът съдържа около 30 уникални вида пробиотици. Това са „добри бактерии“, които подобряват здравето на червата, помагат за нормализиране на храносмилането и поддържат имунната система. Кефирът съдържа много повече бактерии и дрожди, отколкото други ферментирали млечни продукти, като киселото мляко. Освен това съдържа много калций, протеини, витамини С и К, витамини от група В, фолиева киселина, магнезий и фосфор.

Притежава антибактериални качества. Редица пробиотици в кефира могат да предпазят тялото от инфекции. Например Lactobacillus kefiri, който се съдържа само в тази напитка, е доказано, че инхибира растежа на вредните бактерии Salmonella, H. pylori и E. coli. Въглехидратът кефиран предпазва и от вредни бактерии.

Подобрява здравето на костите… Кефирът съдържа калций и витамин К2. Изследванията показват, че консумацията му в достатъчни количества помага за здравето на костите и забавя прогресията на остеопорозата.

Подобрява храносмилането. Кефирът е отличен пробиотик, който възстановява и поддържа баланса на полезните бактерии в червата, така че помага и при лечение на диария. Изследванията показват, че пробиотиците имат положителен ефект при други храносмилателни проблеми.

Намалява симптомите на алергии и астма.
И има ниско съдържание на лактоза и се усвоява по-лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *