(О)позиция

Защо повече няма да гледам Кухнята на ада

Кухнята на Ада ме изненада доста неприятно. Без значение на визитките, в които се споменава, че някои от кандидатите са готвили за Хари и Меган…

Сезонът на риалити форматите вече е официално открит. Разбирам, че продукциите се борят за рейтинг, но да предлагаш подобно съдържание на негово величество зрителя в най-гледаното телевизионно време, според мен въобще не е добре.

Като цяло медиите освен да предлагат хляб и зрелища, би трябвало да да носят и някаква отговорност към поколението и хората, които стоят пред телевизора.

Снощи със сина ми, който е на 8 и обича да влиза в кухнята и да прави разни неща, т.е. обича кулинарията и харесва шеф Ангелов, седнахме да гледаме Кухнята на Ада. За пръв и последен път.

Това за мен не е кулинарно шоу. Вече не.

В 20,30 часа на екрана беше показана симпатична девойка с късо рокленце, която видите ли била актриса във филми за възрастни, т.е. порноактриса, която освен това си имала приятелка – от женски пол, показаха и приятелката. Ама не как двете пият кафе, а как сластно се целуват. Разбирам, че ценностите отдавна не са това, което бяха, но аз не искам моя 8-годишен син да гледа това в праймтайма на една от трите най-гледани национални телевизии. А вие?

Нямам нищо против забавната девойка, нито против начина по който си изкарва парите или пък за това кого обича и с кого ще създава семейство. Но не приемам подобни лични откровености да се показват на екрана пред милионна аудитория, голям процент от която са деца.

Ало, продуцентите, ало телевизията! На вас това съдържание на евтина интимна сензация допада ли ви? Къде е СЕМ и за какво получава заплати?

Предполагам, че всеки един от хората, отишли в предаването, искат да покажат себе си в ролята на кулинари. Не на срамежливи ергени, които постоянно ахкат и охкат. Не на кифли с надути устни, които постоянно повтарят „Да, шеф“, защото се чувстват неловко. Не на хора, които се чудят как да завъртят нелепата си рокля с триста фустана, за да успеят да вземат тиган или тенджера.

Да, шоу е. Но и шоуто трябва да има своята готина, положителна основа, която уважава както участниците, така и зрителите.

Не е ли време вече освен да показваме по медиите хора, които говорят грамотно, да спрем да заливаме ефира с евтини варианти на формати?

Жалко за формата. И за идеята. Професията на готвача е доста по-сериозна, отговорна и перспективна от това, което ни показва шеф Ангелов с неговия нескопосан опит за заучени актьорски реплики.

Подобен начин на предлагане на иначе изтънчената идея за добри шеф-готвачи, които мерят сили с хора, на които кулинарията е просто страст, принизява професията.

Така мисля аз. А вие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *