Здраве

Затлъстяването е сред основните причини за диабет тип 2

Затлъстяването стои в основата на сърдечно-съдовите проблеми и диабета. Това каза проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, по време на петия модул „часът на диабета“.

През 2018 г. 1,9 милиарда човека са със затлъстяване или наднормено тегло. При децата под 5 години това число е 41 милиона, а при децата от 5 до 19 години – 34 милиона. Цифрите са стряскащи.

Ядем боклуци, не се движим, седим пред компютъра или телевизора и се превръщаме в homo obsus.

През годините с увеличаване на броя на хората с наднормено тегло расте и броят на хората с диабет.

По данни на Международната диабетна организация за 15 г. броят на диабетиците е нараснал почти трикратно – от 151 млн. през 2000 г. до 415 млн. през 2015 г. В Европа броят на диабетно болните е 60 млн. души между 20 и 79 години.

У нас повече от половин милион българи имат диабет тип 2, като повече от половината (51.6%) от диабетиците са със затлъстяване. Данните показват още, че диабетиците имат и сърдечно-съдово заболяване 2.5 пъти по-често в сравнение със здравите хора.

Проф. Борисова е категорична, че за намаляване случаите на диабет и сърдечносъдови заболявания трябва да се лекува първопричината – затлъстяването. Според нея възпитанието за здравословен начин на живот в семейството от ранна възраст е ключов фактор за превенция. Тя препоръчва разумно хранене с подбор на продуктите като вид и количество, както и системно движение с игри, туризъм, спорт.

Кростренажорът е най-добрият спортен уред, когато искате да свалите килограми, коментира проф. Борисова. Препоръчва се и специална гимнастика от кинезитерапевт.

„Часът на диабета“ се организира от „АстраЗенека България“, с подкрепата на Посолството на Великобритания у нас. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *