Здраве

Затлъстяването е сред основните причини за диабет тип 2

27 юни е обявен за Световен ден за борба с диабета през 1991 г. от Световната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.

Затлъстяването стои в основата на сърдечно-съдовите проблеми и диабета, каза преди време по време на събитие проф. Анна-Мария Борисова.

През 2018 г. 1,9 милиарда човека са със затлъстяване или наднормено тегло. При децата под 5 години това число е 41 милиона, а при децата от 5 до 19 години – 34 милиона. Цифрите са стряскащи.

Ядем боклуци, не се движим, седим пред компютъра или телевизора и се превръщаме в homo obsus.

През годините с увеличаване на броя на хората с наднормено тегло расте и броят на хората с диабет.

По данни на Международната диабетна организация за 15 г. броят на диабетиците е нараснал почти трикратно – от 151 млн. през 2000 г. до 415 млн. през 2015 г.

В Европа броят на диабетно болните е 60 млн. души между 20 и 79 години.

У нас повече от половин милион българи имат диабет тип 2, като повече от половината (51.6%) от диабетиците са със затлъстяване.

Данните показват още, че диабетиците имат и сърдечно-съдово заболяване 2.5 пъти по-често в сравнение със здравите хора.

Проф. Борисова е категорична, че за намаляване случаите на диабет и сърдечносъдови заболявания трябва да се лекува първопричината – затлъстяването.

Според нея възпитанието за здравословен начин на живот в семейството от ранна възраст е ключов фактор за превенция.

Тя препоръчва разумно хранене с подбор на продуктите като вид и количество, както и системно движение с игри, туризъм, спорт.

Кростренажорът е най-добрият спортен уред, когато искате да свалите килограми, коментира проф. Борисова. Препоръчва се и специална гимнастика от кинезитерапевт.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *