Добра форма

Житният режим: пречистване на душата и тялото

Житният режим е практика за физическо и духовно пречистване и обновление, дадена и практикувана от Петър Дънов. Може да се прави всяка година, 2-3 дни след февруарското пълнолуние.
Житният режим продължава десет дни. На първия ден сутринта се казва един път формулата: „Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни“.
И след това всеки един от десетте дни можете да ядете:
– 100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота);
– три ябълки (за сърцето);
– девет ореха (за мозъка);
– мед (за кръвта) и лимон;
– минимум 1,5 литра преварена вода.
Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода, защото последната е хлорирана и нечиста. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои определени минерални соли в съответствие с нейния произход. Плодовете и житото трябва да се измият много добре с топла вода.

Преди всичко житото е важно да се измие много добре с топла вода. Житото за житния режим може да се приготви по няколко начина:

Класически: сто грама жито се измива много добре вечерта и с лъжица се сипва в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да няма житото достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин-един час преди закуска, като се добавя по желание мед и лимон на вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото тя представлява изключително силна и концентрирана храна.
Житената вода е също и много силно лекарство, което Дънов дава за лекуване на нерви, като в този случай е необходимо да се пие 40 дни. Така че тези, които искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим да продължат да пият житена вода. Но тя има посочената лечебна сила само ако житото е грухано. Ако житото не е грухано, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила.

Можете също така да ядете житото сурово или да го сварите.

Опитайте варианта, който ви е най-вкусен и не ви създава дискомфорт. Ако страдате от стомашни проблеми, със сигурност трябва да ползвате грухано жито или поне да го варите. Лимецът е много по-мек от житото и е по-бързо се приготвя. Като цяло е и по-поносим, заради не толкова твърдата си обвивка.

 

Фотокредит: Pixabay

2 thoughts on “Житният режим: пречистване на душата и тялото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *