5 причини да посетите Порто

Това е вторият най-голям град в Португалия, след Лисабон. Казват, че в момента, в който стъпите на негова територия, ще се почувствате като у дома си и няма да ви е лесно да го напуснете. Тази година Порто бе обявен за най-добра европейска дестинация.

5 причини да посетите Порто

Порто е изключителен град. Историческият му център е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Непременно вижте катедралата Порто, църквата „Кедофейта”, готическата „Св. Франсис”, както и запазените от XV в. къщи. Не пропускайте сградата на фондовата борса и в частност арабската стая, както и градините на кристалния дворец. Както и Torre dos Clérigos – 75-метровата кула в бароков стил, построена през първата половина на XVIII век, от която се открива най-добрата гледка към града.

Разходка по река Дуро или полет с хеликоптер

Най-добрият начин да се насладите на прелестите на града е като се качите на корабче и си подарите разходка по река Дуро или се качите на хеликоптер, услуга, която се предлага от всяка туристическа агенция. В цената на разходката с корабче влиза и посещение на някоя от десетките винарски изби, в които ще видите как се съхранява прочутото вино порто.

Поглед от железния мост

Със сигурност пейзажите тук няма да ви оставят безразлични. Мостовете, под които минават корабчетата, са повече от романтични. Не пропускайте да се снимате на фона на емблематичния Dom Luis I Bridge, открит през 1886 г.. Днес метрото минава отгоре, а автомобилите и пешеходците отдолу. Гледката към града и пристанището е невероятна. Има още четири моста, които ще ви впечатлят. Най-известният от тях е Dona Maria Pia, също железен, проектиран от Густав Айфел.

Атрактивни плажове

Освен че е разположен край река, Порто е и морски град. С трамвай можете да стигнете много бързо до красивите плажове на Foz do Douro, на брега на Атлантическия океан. Те се намират в западната част на града. И са известни със скъпите заведения и нощни клубове. Често тук можете да срещнете световни звезди, които се наслаждават на почивката си.

В книжарницата на Дж.К. Роулинг и на шкембе с боб

Центърът на Порто предлага безброй места, които ще помогнат да се потопите в атмосферата на града и да опознаете начина на живот на местните. Посетета пазара Bolhao, където се продава абсолютно всичко, улица Galeria de Paris, на която ще открие сувенири, както и книжарницата „Лело”, от която Дж. К. Роулинг черпи вдъхновение за поредицата за Хари Потър. И непременно седнете в някоя от кръчмите, за да хапнете традиционното шкембе с боб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.