Добра формаНовинки

5 причини да се храните бавно

Терминът „бързо хранене» стана синоним на нездравословната храна и и начин на живот. Противопоставя му се терминът „бавно хранене“ (Slow Food). 

Идеята се основава на 5 принципа: храната трябва да бъде вкусна и да носи наслада; храната трябва да бъде екологична и местна – доказано е, че имаме генетична предразположеност да усвояваме по-добре продуктите, отгледани в района, в който живеем; трябва да се консумира максимално необработена термично храна; трябва да се яде бавно, с мяра и с добро чувство. На масата не е добре да се обсъждат теми, свързани със семейния бюджет, оценките на децата, политиката.

Най-важният ефект от бавното ядене е, че приемаме по-малко количество храна, което пък означава и че няма да напълнеем. От това идват и бонуси за здравето ни – понижено артериално налягане, например. И така ето ви няколко основателни причини да се храните бавно…

Намалява апетитът. На мозъка му трябват 15-20 минути, за да започне да предава сигнали, че сте сити. Дайте време на тялото си.

Контролирате теглото. Скоростта на поглъщане на храната е сред основните обяснения на т.нар. „френски парадокс“ – относително ниския процент на сърдечно-съдови заболявания във Франция, в сравнение със САЩ например. Открити са доказателствау че има пряка връзка между скоростта на ядене и индекса на телесното тегло.

Подобрява се храносмилането. Ако дъвчете внимателно, храносмилането протича гладко и пълноценно.

Ще се насладите на вкуса на това, което слагате в устата. Когато ядете бавно, чувствате истинските текстури и аромати на храната.

Количество срещу качество. Доказано е, че хората, които са привърженици на бързото похапване са склонни да консумират некачествена, нездравословна храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *