Мистериозни истории: Чудо ли са сълзите на Богородица?

Скептиците казват, че хората така са устроени – да вярват в чудеса. Благодарение на тях надеждата е по-голяма, а животът – по-лесен. Това може би обяснява донякъде периодичните съобщения за икони, които плачат…

Истински ли са обаче техните сълзи или са начин за привличане на поклонници, които, търсейки изцеление, са готови на всичко?

Най-старият запазен източник, свидетелстващ за чудо, датира от 1527 г., когато статуетка в Италия проляла сълзи преди ограбването на Рим от войските на Карл V.

През 1719 г. сицилианският град Сиракуза се прекланя пред плачещата статуя на света Лучия. Следват още много съобщения за икони и статуи, които в един или друг труден за хората момент започват да плачат.

Обикновено сълзите са кървави, от парфюмирано олио, мед или вода…

Вярващите ги приемат като истинско чудо, скептично настроените – като добър рекламен трик, който води след себе си поклонници.

Мадоната от Сиракуза плаче 4 дни

През 1953 г. в дома на младото семейство Анджело и Антония Янусо от Сиракуза, Италия, се случва нещо невиждано. Един ден бременната Антония, която страдала от епилепсия, забелязва, че Дева Мария от иконата, подарена им на сватбата, плаче. Има и свидетели. Викат полиция.

Първоначално нейните представители се смеят, но после потвърждават – Мадоната действително рони сълзи. На следващата сутрин пред дома на семейството се събират стотици хора. За да могат всички да виждат статуята, я слагат на двора. Божията майка плаче почти непрекъснато в продължение на 4 дни.

Църквата, в лицето на папа Пий ХІІ, признава чудото. Какво казва науката? Сълзите са поставени в епруветки и изследвани, а според резултатите, подписани от четирима лекари, се касае за истински човешки сълзи!

 

Сълзи се стичат по лицето на Дева Мария в Ню Йорк

На 16 март 1960 г. Пагора Кацунис от Ню Йорк забелязва, че образът на Дева Мария от иконата в дома й рони сълзи, които изчезват, преди да се съберат в долната част на рамката. Цели 4000 души посещават дома на жената за седмица.

Анализът на воднистата течност показва, че става въпрос за човешки сълзи. Парапсихологът Реймънд Бейлис обаче твърди, че са изсъхнал серум.

През март 2014 г. руски свещеници съобщиха, че иконите в православните храмове на Украйна и Русия плачат.

Първият сигнал е даден още през септември 2013 година, но явлението продължава и през 2014-а, а вярващите свързват чудото с кризата и сблъсъците в Украйна.

От иконите се стича миро, разказват божиите служители. Същото знамение било забелязано през 1917 г. по време на Октомврийската революция…

Факт е, че подобни случаи има в цял свят. Има ги и у нас.

История от Годеч

През 2010 г. хората в Годеч заговарят за иконата в дома на Иванка Арсова – тежко болна, изпадала два пъти в клинична смърт. Жената получава Богородица с Младенеца като подарък от непозната, с която лежат в болницата. Иконата е хартиена, купена от пазара, но един ден започва да плаче… Случва се около празника Малка Богородица, на 1 септември. Свещеникът, дошъл да разследва случая, е изненадан. Иконата плаче точно 4 пъти – все преди лоши събития. Някои от жителите на града идват, за да оставят дарове, други смятат, че жената лъже и дори се опитват да откачат иконата от стената, за да видят „джаджата на гърба й”. Иванка събира сълзите и дава на бездетни майки и болни хора, за да се оправят. Когато обаче жената умира, очите на иконата пресъхват.

Предсказанието на Ванга

Казват, че самата Ванга предсказва, че иконата на Богородица „Достойно есть” ще заплаче с кървави сълзи.

„Ке прокърви, когато Божиите служители се хванат за гушите и ке настъпи война в Църквата“, предсказала пророчицата. Чудото се случва малко преди смъртта на патриарх Максим. Пръв за кървавите петна по лицето на Богородица съобщава наместник-председателят на Българската православна църква.

На 27 октомври, час след пристигането на иконата в храм-памтника „Св. Александър Невски“, се появява първото петно, ден по-късно вече има второ. След това петната стават пет.

На 6 ноември сутринта – час след смъртта на патриарх Максим, петната изчезват.

Проф. Кирил Благоев, зам.-директор на Института по физика при БАН, коментира тогава, че за явлението вероятно има научно обяснение, но не се ангажира с мнение, защото не са направени изследвания.

А от църквата обявяват, че трябва да се разглежда като чудо, пратено ни от Господ и света Богородица, а не да се изследва.

За иконата в Бургас

Чудото се случва в навечерието на Сирни Заговезни на 15 март 2013 г. Служители на „Св. св. Кирил и Методий” изнасят иконата на Божията майка за поклонение и забелязват сълзи. Според отец Петър светинята, която е копие на известния оригинал Богородица Касперска, плаче, защото църквата е затворена, заради опасност от срутвания.

И все пак има ли мистификация?

Според теолозите плачът и кървавите сълзи са абсолютно възможни и са лош знак – те трябва да покажат на хората, че са наскърбили Господ.

Според други учени истеричните симптоми създават условия за психокинеза – тероризираният от емоциите човешки разум започва да оказва пряко въздействие върху материята. Т.е. хората виждат неща, които в действителност не съществуват…

Да вярваме, или не? Може би отговорът на този въпрос е по-скоро свързан с личния избор, а не е резултат от научни или религиозни доказателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *