ЗвездиМузика

Антъни Хопкинс или историята на един валс

Знаете ли, че актьорът, изиграл Ханибъл Лектър в „Мълчанието на агнетата” и едни от най-големите злодеи в киното, е композирал нежен валс?

В далечната 1964 г. Антъни Хопкинс, още 27-годишен, свири и композира музика. В продължение на 50 години носителят на „Оскар” и един от най-знаменитите актьори на столетието изпитва свян да покаже пред света своето произведение.

През 2011 г. най-сетне решава да превърне партитурите в музика и да даде живот на своя валс. Сам избира да повери тази важна задача на холанския цигулар и диригент Андре Рийо.

Рийо разказва историята как негов колега му се обажда по телефона с предложението. Но тъй като маестрото получава стотици подобни запитвания, за малко да пропусне, че в този случай става дума за големия актьор.

Двамата се срещат в студиото на Андре в Маастрихт. Разговарят, обсъждат детайлите. Голяма роля играе и съпругата на Антъни Хопкинс, която го насърчава.

Премиерата на валса се състои през 2011 г. във Виена пред отбрана аудитория. С типичния си възторжен тон маестро Рийо представя историята на валса и неговия композитор.

В атмосферата на виенска бална зала, сред шума на пишните рокли и възбудата на музикантите от оркестър „Йохан Щраус”, валсът зазвучава. Съпругата на актьора плаче. А Антъни Хопкинс се вълнува като малко дете, лицето му изразява най-различни чувства, следвайки акцентите на собственото му творение.

Така след 50 години големият актьор и големият музикант показват на света „And the waltz goes on” /И валсът продължава/.

Оттогава видеото трупа милиони гледания в мрежата. Маестрото изпълнява валса в големите концертни зали и на площадите, получава хиляди аплодисменти. И винаги, когато сър Антъни Хопкинс присъства, очите му се насълзяват.

Да разчувстваш Антъни Хопкинс не е лесно, но Андре Рийо го прави!

Дали ще чуем красивия валс на Хопкинс на 8 юни в зала „Арена Армеец„? Билетите за концерта на Андре Рийо вече са на привършване…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *