Дестинации & Дегустации

Банско, което остава в сърцето: Опитвайте, разглеждайте, обичайте

Уникална възрожденска архитектура, топло посрещане, уютни къщи за гости и хотели, както и чудни местни ястия предлага пиринският край. През лятото тук звучи джаз, през зимата е бяло и красиво.

Само тук можете да се насладите на автентичните чомлек, капама, бъркада, банско домашно вино и ракия.

И да се потопите в уюта на страхотни къщи за гости или прекрасни хотели.

Една от забележителностите в района е родната къща на Неофит Рилски, строена през ХVІІІ век в типичния за банската архитектура стил на старите къщи-крепости, оградена с масивни каменни зидове и тежка дървена порта.

Тук е подредена документална изложба за активната му просветителска дейност – „Българска граматика“, части от гръцко-български речник, взаимоучителни таблици, негови лични книги.

По същото време е строена и Веляновата къща – една от емблемите на града и на епохата на Възраждането. Ще ви впечатли с уникалните си стенописи и дърворезба, които нямат аналог в българското изкуство.

Не пропускайте да прекрачите прага на родната къща на Никола Вапцаров.

Съвременната експозиция съчетава лични вещи на поета и специално подбрани видеоматериали. Ще можете да се докоснете до живота на поета.

Разгледайте църквата „Света Троица” и произведенията на Банската художествена школа, изложени в сградата на бившия Хилендарски (Рилски) метох.

Ако сте почитател на ходенето, районът ще ви предложи екопътеки, които ще ви отведат да уникални природни забележителности.

На 4 км над града тръгва екопътеката „Драгостинов чарк“. Съобразена е с всички изисквания за достъп на туристи със специфични потребности – подходи към местата за отдих по пътеката, специална настилка, пригодени тоалетни и т.н.

Популярен е преходът до Окото, което е с най-ниска надморска височина от групата на 16-е Бъндеришки езера. Преходът включва и Байкушевата мура, която е на повече от 1300 години.

Маршрутите на организираните походи в Банско включват различни езера – Тевно, Превалски, Попово езеро, Голямото Валявишко.

Интересни са и „Очите на Тодорка“ – Тодорините езера, които са по маршрута между хижите „Вихрен“ и „Демяница“. Надморската височина на Горното езеро на Тодорка е 2536 метра, то е кръгло, с дължина 151 и широчина 124 метра. Дълбоко е близо 8 метра. Долното Тодорино езеро е по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *