Честит ден на детската книга!

Днес е Международният ден на детската книга – празник, който се отбелязва в цял свят и има над половин вековна история.

Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

На 2-ри април 1805 година е роден любимият на поколения деца Ханс Кристиян Андерсен, създал приказния свят на „Малката русалка”, „Снежната кралица”, „Грозното патенце”. Вълшебството на неговите приказки достига до нас дори и през две столетия.

Именно неговият рожден ден е избран за Международен ден на детската книга. Специалният празник има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги.

Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“. Рожденият ден на Андерсен – 2 април е обявен за Международен ден на детската книга.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.

Точно на 2 април Асоциация „Българска книга“ стартира традиционното събитие – „Походът на книгите“.

Тази година към каузата за повишаване интереса към четенето и функционалната грамотност на подрастващите се присъединиха много политици и журналисти.

Ники Колев, Александра Гюзелева – Шани, Анна Ангелова, Боби Лазаров, Лиляна Боянова, Златимир Йовчев, Деси Стоянова и Сашо Кадиев, Петя Дикова, Владислава Тричкова, Вероника Димитрова, Владислава Тричкова, Наталия Герджикова, Благой Цицелков, Георги Георгиев, Ева Костова, Мия Димитрова, Ивомира Пехливанова, Анна-Мария Конова, Глория Николова, Богдана Трифонова, Симеон Колев са част от звездните имена, които стават част от инициативата.

В следващия месец всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси любими свои творби на децата в училищата и детските градини. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

Официалното откриване е на 2 април от 11 часа в Детския център на столична библиотека.

В празничната програма на Столична библиотека на 2 април от 10:00 до 15:00 часа са включени: среща с популярния сред тийнейджърите автор Милен Хальов; изпълнения на артисти от парти агенция „Маска“ с телевизионния водещ Цветомир Иванов; детско щафетно четене, „Арт ателие“ и „Комикс студио“ с художника Христо Кърджилов; любопитни викторини с награди; образователни игри с ботове-пчелички и 3D писалки; тебеширено парти и много други изненади.

В мраморното фоайе на Централната сграда на Столична библиотека ще бъдат изложени знакови печатни издания – вестници и списания от aрхива на детския периодичен печат до 1944 г., наличен единствено в Столична библиотека.

Детският център на Столична библиотека разполага с 67 хил. тома книги и има 16-хилядна детска читателска аудитория, най-голямата в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *