Новинки

Честит ден на детската книга!

Днес е Международният ден на детската книга – празник, който се отбелязва в цял свят и има над половин вековна история.

Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена.

На 2-ри април 1805 година е роден любимият на поколения деца Ханс Кристиян Андерсен, създал приказния свят на „Малката русалка”, „Снежната кралица”, „Грозното патенце”. Вълшебството на неговите приказки достига до нас дори и през две столетия.

Именно неговият рожден ден е избран за Международен ден на детската книга. Специалният празник има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги.

Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров. Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“. Рожденият ден на Андерсен – 2 април е обявен за Международен ден на детската книга.

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Любовта към четенето и грамотността са от изключителна важност за децата, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.

Точно на 2 април Асоциация „Българска книга“ стартира традиционното събитие – „Походът на книгите“.

 

В неделя, 2 април, когато по цял свят празнуват Международния ден на детската книга, Асоциация „Българска книга“ и популярни лица ще дадат старт на „Походът на книгите“ 2023 г.

Тази година към каузата за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност на подрастващите се присъединяват любими певци и артисти, автори, спортисти, политици и представители на бизнеса.

Зад каузата отново застават и знакови журналисти от българските медии, като списъкът на желаещите да се включат в каузата продължава да расте, разкриха организаторите.

През април всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси от любими свои творби на децата в училищата и детските градини в цялата страна.

Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

Официалното откриване е на 2 април 2023 г. от 11:00 в концертната зала на Дом на културата „Искър“ (бул.“Кръстю Пастухов“ № 23, до метростанция „Искърско шосе“).

Дванадесетото издание на „Походът на книгите“ е част от стратегията на Асоциация „Българска книга“ #КаузаГРАМОТНОСТ, чиято цел е да информира обществеността за ефекта на четенето при децата, да стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата.

„Походът на книгите“ продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *