БГ ЛичностиНовинки

Честит рожден ден, Стефка Костадинова!

Стефка Костадинова е родена на 25 март 1965 г. в Пловдив. Кариерата си започва с гимнастика и плуване. Учи в Средно спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив. В седми клас вече е „майстор на спорта“, а в десети клас скача 190 см.

„Тъй като бях буйно дете, майка ми реши да насочи енергията ми към спорта. Започнах с плуване още във 2 клас, в 5-и влязох в спортното училище. Сега си давам сметка, че любимото нещо, което обичах да правя от малка повече, отколкото да правя бели, беше да бягам, да тичам, да скачам.“

Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София. След спортното училище, завършва спортен педагогически профил в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, Стефка Костадинова поставя ненадминатите и до днес 209 см.

Без да трепне от колосалния шум по трибуните заради рекорда на Бен Джонсън на 100 м, отбелязан преди минути, Костадинова подобри с 1 см собствения си световен рекорд. И до днес това постижение остава мираж за останалите атлетки. Никога не го е правила, дори на тренировка.

„И Костадинова полетя…”, „Стефка прескочи света”, „Костадинова лети към звездите”, „Най-високата дама на планетата” са само част от заглавията на световните медии.

В нейна чест на входа на Олимпийския музей в Лозана е издигната летва с височина 209 см.
През 1996 г. става олимпийски шампион в Атланта, САЩ. През 1998 г. печели сребърен медал от игрите в Сеул.

“През годините тези 209 см се превърнаха в нещо като марка в моя живот. не съм очаквала световният рекорд да се задържи толкова дълго”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *