Мистериозни истории

Чудовището от Черно море – истинско ли е или е мит?

Периодично в български, руски или турски медии се появяват информации за огромни чудовища, криещи се в дълбините на Черно море. Много рибари твърдят, че са видели страшния звяр. Но дали той наистина съществува или всичко е въпрос на въображение?

Черно море се смята за изключително богато на биологични видове. Във водите му живеят близо 180 вида риби и три типа делфини. До края на ХХ век е обитавано и от тюлени монах, а само преди век в него е имало… китове. Днес количеството на риба е намаляло драстично, но историите за чудовища са все така живи.

През 2002 г. руският в. „Труд” публикува информация, че е видяно гигантско морско чудовище. Фьодор Юхно е един от очевидците. Той разказва, че това, което видял, приличало на глава на праисторически гигантски гущер. Странното същество обаче не се появило повече. Хората предположили, че то обитава дълбините на морето, но е било раздразнено от преминаващи плавателни съдове и затова е излязло на плиткото.

Чудовището, шокирало руските рибари, е било забелязано и в наши води

.

За това свидетелстват разкази на излезли за улов мъже, пожелали да останат анонимни. „Изглеждаше по същия начин, както го бяха описали руснаците – с огромна челюст, подобно на акула, но в много по-големи размери. Беше на метри от лодката”, твърдят уплашените рибари.

Ихтиолозите предполагат, че става въпрос за акула от рода гоблин, която се среща само в Японско море.

Няма обаче категорично доказателство, че наистина е така, нито обяснение как е стигнала до черноморските води…

През август 2013 г. Яница Вълова от град Варна споделя пред медиите, че дядо й разказал интересна история, случила се две седмици по-рано около нос Калиакра. „Дядо е рибар и се събират с няколко дружки в една крачка всяка седмица. Негов колега му разказал как навлязъл с лодката си на около два километра навътре от брега. Било е следобед и морето било спокойно. По едно време чул как нещо удря силно във водата и големи вълни започнали да се удрят в лодката. Погледнал натам, но не видял нищо.

След малко, на около 10 метра от него се появило някакво голямо туловище.

Било е поне 8-9 метра дълго и му се сторило, че има шипове на гърба и много дълги плавници. После потънало на долу а човекът се върнал изплашен на брега”. Яница признава, че е чувала много истории за чудовища от дядо си, който преди години е виждал във водите и огромна змия – дълга поне 5 метра.

Всъщност всички тези информации имат своето логично обяснение, коментират специалистите. Според тях чудовища не съществуват. Не е възможно да са оцелели векове наред, дори да са се крили в най-тайните и дълбоки кътчета на морето. Обикновено големите риби са или въпрос на въображение или са заблудени екземпляри, пренесени във водите на Черно море от рибарски кораби, твърдят ихтиолозите.

Според историческите документи през 1880 г. във водите на Грузия, близо до селцето Кабулети, било видяно голямо водно животно. В последствие било установено, че става въпрос за кит. Посочва се, че чудовищно големият бозайник уплашил местните жители и много от тях напуснали домовете си. Днес останки от скелета на големия морски обитател се пазят в научния музей в Тбилиси.

Има данни, макар и не така достоверно подкрепени с доказателства, че през 1926 г. кит е виждан и в българските води на Черно море – в устието на река Камчия.

Специалистите коментират, че гигантите са идвали от Атлантическия океан в Средиземно море през Гибралтар, изминавали са дългия път до Босфора и оттам са навлизали в Черно море. Тогава трафикът на плавателни съдове в протока, разделящ Европа и Азия, бил много по-малък. Казват, че днес на практика е невъзможно огромните млекопитаещи да преминат.
Сред впечатляващите риби от миналото, за които се разказват невероятни истории, е и рибата оркинос. Днес тя не съществува. За нея свидетелстват само разказите на рибари и очевидци, които със страх описват как чудовището повличало рибарски лодки към дъното на Черно море

.

Казват, че имала невероятни зъби… Предполага се, че е била от рода на рибите тон. Преди не повече от 100 годни край Несебър и Созопол са улавяни подобни екземпляри, тежащи между 200 и 250 кг. През 1920 г. била уловена последната. По-видните жители дори се събрали край пристанищния кей, за да си направят снимка за спомен с нея.

През 2012 г. в. „България днес” публикува информация за „нов страховит вид акула”, която се е заселила в Черно море и плаши туристите. Очевидци разказват, че рибата била над 3 м дълга. Рибари пък я забелязват край Ахтопол. 54-годишният Янаки Карчев обаче твърди, че нито е виждал, нито е чувал за подобни чудовища, а си вади прехраната с риболов от 30 години…

Много океанолози се отнасят с подчертан скептицизъм към многобройните истории и свидетелства на очевидци за черноморското чудовище, аргументирайки се с факта, че Черно море е твърде младо (на около 7500 години) и не може да е обитавано от реликтово същество.

Не е изключено обаче в сероводородната зона, започваща на сто метра дълбочина, да се извършват мутации на различни организми, превръщащи се в крайна сметка в създания, неизвестни на науката, тъй като въпросната среда все още не е достатъчно добре изучена и може да поднесе редица изненади.

Истината е, че досега никой не се е похвалил с улов – нито на страховито чудовище, нито на огромна риба с големи зъби. Което не означава, че разказите за очевидци, които са ги видели на метри от себе си, ще секнат. Тъкмо напротив. Явно хората имат нужда от тези истории.

Добрата новина е, че туристите не се плашат от тях, коментират хора от бизнеса. Всъщност разказите за огромни акули и чудовища дори привличат вниманието и събуждат интерес. Мнозина пристигат на местата, за които се е чуло, че там са били видени зверовете, за да ги зърнат. Може пък точно такава да е целта на тези истории… Истината е някъде там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *