ЗдравеНовинки

Доказано: липсата на почивка е по-опасна от ковид

Скорошно проучване на СЗО установи, че преумората и прегарянето са взели повече от 745 хиляди живота само за една година.

За сравнение, това е над 2 пъти повече от броя на американците, починали от ковид през 2020 г. (първата година от пандемията). Моляяяя????

Липсата на ваканция ии липсата на време за отдих може да доведе до преумора и прегаряне. Това твърди психотерапевтът Джойс Мартер (The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for an Abundant Lif).

Тя цитира проучване на СЗО, което установило, че преумората и прегарянето са допринесли за повече от 745 000 смъртни случая само за една година в Съединените щати. Което е двойно повече от броя на смъртните случаи в от COVID-19.

Стресът е нормална част от живота. И въпреки че има начини да се справим с него, ако го има в ежедневието ни постоянно, това товари организма.

Стресът може да увреди здравето на зъбите; да причини храносмилателни проблеми; да увеличи риска от рак на шийката на матката; да повиши кръвното налягане… И това са само малка част от многото заболявания, които може да причини.

„Точно както спортистите се нуждаят от почивка от физическо натоварване, почивката е жизненоважна за здравето, защото прекъсва цикъла на стреса“, казва Ерин Енгъл, психолог в Нюйоркския университет.

Изследване, направено през февруари 2023 г. (Molecular Psychiatry), свързва хроничния стрес с повишен риск от повечето хронични заболявания, състояния на психичното здраве и дори когнитивни проблеми.

Хроничният стрес засяга способността ни да останем ангажирани и продуктивни. Да устоим на инфекции и да преборим лошия сън, добавя д-р Енгъл.

Твърде много стрес води и до проблеми със сърцето. Работохолиците са по-склонни да имат „характеристики тип А“, добре известен рисков фактор за сърдечни проблеми, казват медиците.

Изчислено е, че дългата работна седмица, по-дълга от 55 часа седмично, увеличава риска от инсулт с 35%, както и риска от смърт от инфаркт със 17%.

А според д-р Реха Кумар, главен медицински директор на Програмата за грижа за теглото в Ню Йорк, възрастните с висок стрес са с 45% по-склонни да имат метаболитен синдром, пише БГНес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *