Добра формаНовинки

Ето какво трябва да хапвате, за да имате добро храносмилане

За да се радваме на добро здраве и добра форма като цяло, трябва да внимаваме какво хапваме. Според специалистите по хранене, трябва да заложим на храни, които са лесно усвояеми от организма. Кои са те?

Белият ориз, защото е освободен от фибрите

Белият ориз е много по-лесен за усвояване от организма. И е за предпочитане пред пълнозърнестия. За жителите на Китай, Япония, Индия, Индонезия и почти цяла Азия оризът е е приеман като дар от боговете, символ на живота и плодородието.

В Индия водата от сварения ориз се предписва като мехлем срещу възпаления и раздразнения по кожата. В Китай пък вярват, че оризът укрепва далака и стомаха, повишава апетита, лекува стомашни разстройства, подобрява слуха и зрението, хармонизира работата на вътрешните органи, стимулира кръвообращението, успокоява, утолява жаждата, лекува диария.

Сварените зеленчуци 

Пресните зеленчуци са значително по-трудни за усвояване от варените. Това е така, защото при варене част о фибрите се омекотяват, обвивките им се разграждат, а това ги прави по-лесни за приемане от организма. Варенето и печенето помага за разграждането на фибрите в червата и ги прави по-достъпни за храносмилане.

Ферментиралите храни 

Ферментиралите храни са супер богати на пробиотични бактерии, които се грижат за микробиома. Колкото повече ферментирали храни хапвате, толкова по-голямо разнообразие на бактерии ще има в чревната ви система. Според различни проучвания, ферментиралите храни са много полезни за обмяната на веществата и за микробиома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *