LoveTeх

Ярка комета ще озари земното небе на 12 септември

Новооткритата ярка комета Нишимура ще озари небето над северното полукълбо на Земята на 12 септември и отново около 17 септември. Следващият път, когато може да бъде видяна е след 400 години според CNET.

Кометата е кръстена на японския астроном любител Хидео Нишимура от Кагава, който я откри през август тази година.

Нишимура засне кометата с помощта на стандартна DSLR камера на Canon и след обработката на кадрите стана ясно, че това е ярък обект, преминаващ през нашата слънчева система с висока скорост.

От Major Planet Center официално потвърдиха откритието и кръстиха кометата C/2023 P1 (Nishimura), а буквата „C“ показва, че тя е непериодична комета.

Тези видове комети произхождат от облака на Оорт и могат или да преминат през Слънчевата система само веднъж, или да имат орбитални периоди, вариращи от 200 до няколко хиляди години, преди да се върнат в близост до Слънцето.

 

Според COBS („База данни за наблюдение на комети“), Нишимура е категоризирана като „хиперболична комета“, което означава, че има огромно количество енергия, което не й позволява да бъде постоянно „уловена“ в Слънчевата система.

За да излезе от Слънчевата система, кометата първо трябва да „оцелее“ при най-близкия си подход до Слънцето, тъй като кометите, които се приближават до Слънцето за първи път, са изложени на по-голям риск от разпадане. В този смисъл бъдещето на Нишимура е несигурно.

Пол Кодас, служител на НАСА, смята, че кометата вероятно ще оцелее при преминаването край Слънцето. Поради топлината, слънчевия вятър и налягането, създавано от Слънцето, кометата може да се стопи и да се разпадне напълно.

На 18 септември Нишимура ще бъде най-близо до Слънцето в своята орбита и ако издържи на радиацията, ще направи кръг и ще се върне обратно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *