Новинки

Ето кой е най-добрият град за живеене в света

Виена отново бе обявена за най-добрия град за живеене в света. Резултатите от годишната класация на „Икономист интелиджънс юнит“ наредиха австрийската столица за четвърти път през последните пет години на първо място, съобщиха австрийското обществено радио и телевизия ОРФ.

Второто място е на датската столица Копенхаген, следвана от два австралийски града – Мелбърн и Сидни, и канадския Ванкувър. Цюрих, през миналата година трети, сега заема шестото място.

В първата десетка няма германски град, отбелязва ОРФ. Щутгарт е минал доста напред и се нарежда на 25-о място.

Пред него се нарежда Париж.

За сравнение Лондон се класира тази година на 46-о място, а Ню Йорк – на 69-о.

 

Класацията на градовете се основава на 30 критерия като стабилността, системата на здравеопазване, културата и околната среда, образованието и инфраструктурата.

Виена предлага идеална комбинация на петте фактора, се казва в изслеедването. Единственият недостатък на града е липса на големи спортни събития.

„Какво отличава Виена от останалите претенденти? Това са преди всичко общественият транспорт и жилищното строителство. И сигурността е критерий с особена тежест при оценката: криминалната престъпност е на най-ниското си ниво през последните 20 години. Преценяват се и въздействията на инфлацията върху живота в града, годишното повишаване на наемите и равнището на детска бедност“, пише в. „Курир“.

Едно е ясно, коментира австрийското издание, впечатляващата архитектура и забележителните културни паметници не са достатъчни за добро качество на живот, потребностите на градското население винаги трябва да бъдат поставяни на преден план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *