Красота

Хидратирай, хидратирай, хидратирай! За свежа и млада кожа

Сега е моментът да помогнете на кожата си да се съвземе от зимните температури и сухия въздух у дома. Опитайте се да пиете повече вода всеки ден и хидратирайте. 

Истината е, че всеки тип кожа се нуждае от хидратация. Защото дехидратацията я прави грапава, повехнала и подчертава всяка бръчица.

Проявите на дехидратация могат да бъдат различни. Сухата кожа изпитва необходимост от хранителни елементи и мазнини, а обезводняването е признак, че ѝ липсва необходимата влага. Когато е дехидратирана, тя става сивкава, при допир е грапава и бързо се бели. Мазната кожа има нужда от допълнителна влага, когато е сивкава на цвят и с разширени пори.

Дехидратация има, когато…

Най-често това се случва, когато сте били изложена прекалено дълго време на въздействието на слънчевите лъчи или на отоплителните уреди, вятъра, климатика. Небалансираната диета и гладуването пък водят до липса на витамини и минерали, а оттам и до дехидратация. Проблемът се появява и ако ползвате козметични продукти, в които има високо съдържание на спирт, агресивни миещи средства, чешмяната вода, както и ако прекалявате с употребата на скрабове, пилинги, ексфолианти. Цигарите и алкохолът в по-големи количества също не влияят добре на кожата. Кафето и тютюнопушенето буквално „изсмукват“ водата от клетките. Затова компенсирай всяка чаша кафе с поне две чаши вода.
Дехидратираната кожа изисква специални грижи – правилно третиране и продукти, които ѝ осигуряват дълбоко и дълготрайно овлажняване и ограничават трансепидермалната загуба на вода.

Почиствайте правилно

Нищо не може да спаси кожата, ако не се грижите добре за нея. Когато се миете, използвайте минерална или поне преварена вода. Тя е по-мека и не е хлорирана. Използвайте подходящо мляко в комбинация с тоник. Преди да си купите нещо, задължително прочетете съдържанието. Ако там пише, че продуктът съдържа овлажняващи и успокояващи съставки, можете да го използваш.

Съживете я с…

Продукти за дехидратирана кожа, които включват овлажняващи елементи, най-важна от които разбира се е водата. Тя обаче се изпарява от кожата 10 мин. след като сте нанесли съответния крем, затова важна роля за качеството на козметичните препарати играят елементите, които привличат и задържат водата върху епидермиса (горния слой на кожата). Полезна роля за това имат серамидите и полизахаридите. Естественият воден баланс на кожата може да бъде възстановен с помощта на липозоми, пантенол, екстракти от растения и водорасли. За да бъде ефективна хидратацията, продуктът трябва да съдържа известна доза мазнини. Тънката предпазна стена, която те образуват върху кожата, не позволява на водата да се изпари.
Добър начин за третиране на дехидратираната кожа са и термалните води, които се предлагат най-често под формата на спрей. 

Поне веднъж седмично третирайте лицето със специална маска за уморена и дехидратирана кожа. Повечето такива продукти съдържат витамини А и Е – антиоксиданти с регенериращо действие, хидратиращи съставки, хидрогенезирано масло от рапица (Canola Oil), с противовъзпалителни свойства, сравними с тези на хидрокортизона.

И не забравяйте, че дехидратираната кожа старее по-бързо. От друга страна, с възрастта твоята кожа има намалена способност да се овлажнява сама вътрешно. Това се дължи на намаляването на нивото на хиалуриновата киселина, чиято функция е да хидратира кожата.

Научно обяснение

Според дерматолозите, смяната на два сезона причинява на кожата истински шок. При правилно функциониране на дермата, недостатъкът от влага ще бъде преодолян. Чрез кръвоносната мрежа – водата се пренася и се свързва с междуклетъчното вещество на дермата. Образува се гел. Т. е. дермата събира водата в себе си като гъба – оставя си неоходимото количество, а излишъкът изтласква нагоре към повърхността на кожата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *