Добра формаЗдраве

Храните, на които да заложим през пролетта

Храните, на които трябва да заложим през пролетта, трябва да ни зареждат с витамини. Диетологът Анна Киреева споделя, че най-добре е да хапваме спанак, салати, магданоз, цитрусови плодове, банани и ананас.

„Витамин С помага да се поддържат адекватни нива на желязо в кръвта. Получава се от цитрусови плодове, шипки, ягоди, касис. Цитрусовите плодове също са с високо съдържание на калий. Калият понижава кръвното налягане, което може да помогне на хората, страдащи от хипертония“, каза терапевтът.

Портокалите са полезни не само, заради това, че са богати на витамин С. Те имат и фолиева киселина, която е необходима на човешкия организъм за доброто функциониране на нервната и репродуктивната система.

Плодовете помагат за предотвратяване на стреса, причинен от липсата на витамини.

За укрепване на имунната и ендокринната система през пролетта трябва да ядете оранжеви и зелени храни, които съдържат витамин А.

Бананите са богати на пектин, калий, флуор, натрий и витамини от група В. Този високоенергиен продукт бързо повишава нивата на кръвната захар, което дава енергиен тласък при физически и психически стрес.

Диетологът подчертава, че ананасът е отличен източник на фибри. Съдържа манган и калций. Въпреки че е с ниско съдържание на калории, ананасът повишава усещането за ситост и дори помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

„Ананасите са богати на ензима бромелаин, който действа като мощен противовъзпалителен агент, както и на антиоксидант витамин С, който има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на болките в ставите, причинени от остеоартрит, поддържат здрава имунна система и намаляват риск от сърдечни заболявания“, добавя специалистът, цитиран от gazeta.ru.

Салатите, зеленият лук, както и магданозът можете да отгледате и сами – на балкона. Това би било и чудесно занимание за децата.

Четете още…

Червеният лук – универсално лекарство против рак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *