Добра формаЛично

Илиян Найденов: Грижете се за тялото целогодишно

Илиян Найденов е специалист по здравословно хранене и спорт, създател на най-успешната хранителна програма в България – Детокс 2.0. Именно той стои зад марката Green Bear (детокс чайове, хранителни добавки), която в момента жъне успехи не само у нас, но и в чужбина.

Благодарение на своята работа в тази посока, Илиян помага на много хора да влязат във форма, да се чувстват по-здрави, тонизирани, а също така и да се справят с различни заболявания като диабет, хипертония, хашимото, хормонален дисбаланс, гръбначни изкривявания, атрофия на мускули след сериозни травми и т.н.

Срещаме се в неговия ресторант HAVA Food & Shisha, а темата на разговора ни е как да влезем във форма, какво ни дава спортът и какво правят продуктите от неговата марка.

Здравейте, Илиян. Намираме се в началото на пролетта. Всеки се качва на кантара и иска да свали излишните килограми, по възможност – сега! Какво би посъветвал хората?

– Бих ги посъветвал да започнат да се гижат за здравето си целогодишно, дори целоживотно. Защото от тази тенденция – „Дай да си оправим „развалините“, които сме сътворили през цялата година за два месеца преди морето, не дава добри резултати. Знам, че тя няма да изчезне. Но е добре да сме по-отговорни към себе си. И тъй като знам, че няма да изчезне, че хората винаги искат без усилие да влязат във форма, аз вече над 5 години създавам уникални продукти. Те помагат на хората бързо да освободят тялото от задържаната вода, целулита, да редуцират теглото. Насочил съм се към тази индустрия, за да помагам.

Т.е. все пак можем да подпомогнем процеса на влизане във форма?

– Правилно го каза – можем да подпомогнем. Защото вълшебна пръчица не съществува, вълшебно хапче – също. Има продукти обаче, които реално могат да помогнат. Особено, когато вече нямаме време, пропуснали сме всички възможности и искаме да постигнем бързи резултати.

Мотивацията ли е това, което гарантира успех?

– Не, аз лично смятам, че мотивацията не гарантира успех. Волята е това, което ще ви помогне прогресивно, бавно да напредвате, да бъдете търпеливи и постоянни в пътя към успеха. Трябва да изградите начин на живот, който да е част от ежедневието ви.

От колко време се занимаваш със спорт?

– На 13 бях във фитнес залата. Но още преди това тичах, карах скейтборд… Минал съм през всички възможни за България спортове – като дете. Никога не съм преставал да спортувам.

Т.е. ти цял живот се занивамаш със спорт, грижиш се за тялото, за ума?

– Да, дори „занимавам“ не е точната дума. Спортът е част от живота ми. Когато бях малък, навлезе паркурът, увлякох се по него. Скейтборт, сноуборд, плуване, бокс, лека атлетика, кикбокс, лека атлетика… Някои хора смятат, че едно дете трябва да тренира само един спорт, но аз смятам, че е по-добре да се опита от всичко, да се научи отвсякъде по малко. Защото, ако не си се отдал изцяло, ако не си се устремил да ставаш олимпийски шампион в определена дисциплина, понякога се прекрачва ненужно границата. А когато опитва, може да види къде точно е сърцето му.

Има ли долна граница за заниманията със спорт, с фитнес?

– Вярвам, че няма долна граница. Моят син проходи във фитнеса и расте в него. Разбира се, той прави колело напред, тича, скача, бяга, ходи по пътека, кара колело. Това развива неговата моторика, нервните окончания, заздравява мускулатурата, меките връзки в тялото, ставите. Това винаги ще му бъде от полза.

Не става въпрос едно 8-годишно дете да вдига щанги, още по-малко – тежки. Но спрямо силата и нивото на всяко живо същество има съответните упражнения. Човек е създаден, за да се движи. Животът ни е спорт, движение.

Каква всъщност е ползата от спорта – на какво влияе физическата активност – само на добрата форма или на живота като цяло?

– Спортът има огромно влияние. Вярвам, че мен именно спортът ме изгради като личност и характер. Помогна ми да развия воля и постоянство. Научи ме, че когато искам нещо силно, трябва да положа усилия да го имам. Дава ментално здраве, морални ценности. Пропуснал съм стотици ходения на дискотека като младеж, защото съм бил отдаден на спорта. Това ме е спасило, например, никога не съм опитвал и няма да опитам наркотици.

Спортът учи на всичко, прави човека здрав, щастлив, разумен, отдаден.

Разкажи ни сега малко повече за Green Bear? Как се роди, какво се случва с марката?

– Green Bear е една моя сбъдната мечта. Въпреки че имам бизнеси в различни сфери, Green Bear е моето детенце, което съм си отгледал. От семенцето, като идея, покълнала в главата ми, до това днес марката да е международен бранд в над 10 държави и лидер в България в сегмента хранителни добавки и билкови, специализирани чайове. Минал съм през доста, за да се случи това – дела, скандали, сигнали, рекет. Но ето че волята и любовта към спорта ми помогнаха да се справя с препятствията. Green bear вече е доста успешен във Филипините, Гърция, Унгария, Румъния, Англия, Германия. Следващата ми цел е глобализация на марката и налагането ѝ в цял свят. Що се отнася до името, то символизира натуралните продукти, здравословния начин на живот.

Разполагаш с голям екип. Кой ти помага в това да се случват нещата?

– Преминах през ада, ако мога да кажа така, за да изградя този екип, с който работя сега. Имам технолози, лекари, хора, които се занимават с производството, дистрибутори, маркетинг отдел. Всеки един бизнес расте благодарение на добрия екип. И аз съм благодарен на моя, защото така мога да работя за времето напред, стратегически. Сега на пазара излиза най-новият ни продукт, единствен по рода си в света, измислен от мен.

Тестваш ли продуктите?

– Разбира се. След тристепенното удостоверяване на качеството, идва ред на мен и семейството ми – приемаме ги няколко месеца преди да излязат на пазара. Да, продуктите са одобрени от лекари и технолози, но аз съм малко old school и смятам, че за да мога да изляза с името и лицето си и да кажа това работи, трябва да съм ги тествал лично. Въпреки че, както казах, те са одобрени и отговарят на всички стандарти за безопасност и качество.

Имате ли „звезда“ в порфолиото?

– Да имаме си бестселър – ракетата носител на марката, лидер сред детокс чайовете в България – първият ни продукт – детокс чаят Slim Bear. Имаме много успешни продукти, но той е най-предпочитан.

По твои наблюдения има ли разлика в търсенето тук и на другите пазари – извън България?

– Има. В Гърция, например, предпочитат beauty чая – за коса, кожа и нокти, и чая за имунитет. У нас чай за имунитет почти не се търси. У нас се поставя акцент не на здравето, а на външния вид. Хората са готови да изпият какви ли не неща, дори много вредни, да си слагат инжекции, което аз не одобрявам, за да постигнат бърз резултат. Мога да споделя, че у нас нямаме добра култура, свързана с консумацията на билки, на чайове. И се опитвам да променя това. Сега, например, се намираме в моя ресторант, където чаят е почти толкова поръчван, колкото и кафето.

Има ли значение възрастта, когато говорим за добра форма и желание да постигнем резултати?

– Не, възрастта няма значение, стига целите, които сме си поставили, да бъдат съобразени с нея. На 70 може да си поставим за цел да се движим, да изглеждаме по-добре, да пием по-малко лекарства, не можем да искаме да станем световен шампион.

У нас, когато видим човек на 60 г., казваме – колко е възрастен! В Азия на 60 г. хората са до малките часове в дискотеките, а сутрин влизат в океана.

Какъв е оптималният режим, който трябва да спазваме, за да изглеждаме и да се чувстваме добре, без да вредим на здравето си?

– Състои се от пет фактора. Спорт – движение; здравословна храна – богата на нутриенти, не кухи калории; достатъчно количество сън – за да може тялото да регенерира; намаляването на стреса – нужна е дисциплина на самосъзнанието, за да можем да отсеем важните от маловажните неща; и последният фактор – моралните ценности, те ни предпазват и ни помагат да вървим напред, да бъдем успешни.

Интервю на Веселина Петрова
Снимки: личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *