Дестинации & Дегустации

Испания е с най-много плажове, отличени със „Син флаг“

Испания е начело в класацията за качество на плажовете вече почти три десетилетия. Откакто Синият флаг е въведен преди 37 години, от 1994 г. страната е лидер по брой плажове с отлично качество.

Гърция, където повечето българи предпочитат да прекарват лятната си почивка, притежава 15% от най-чистите плажове в света, отличени с т.нар. „Син флаг“. Южната ни съседка се нарежда на престижното второ място в класацията от 51 държави.

Първото място е отредено за Испания.

България е на 27-о място с 22 плажа със „Син флаг“.

Турция е на трето място.

Общо 625 плажа на Гърция получават престижната награда „Син флаг“. Най-голям брой от чистите плажове в южната ни съседка се намират на предпочитания от българските туристи полуостров Халкидики.

104 плажни ивици, екологично чисти, се намират в северната част на Гърция – с почетен знак са 10 плажа в Кавала, два в Александруполис, до Комотини – 4 плажа, и още толкова до Ксанти.

От островите най-много награди са за плажовете на остров Крит, който и по територия е най-големият гръцки остров.

Остров Корфу има 22 награди за чисти плажове, докато в област Атика те са 17. Остров Кефалония също не отстъпва с 16 „сини флага“.

Наградата „Син флаг „се присъжда на плажове, които поддържат строги екологични критерии, като отговарят на всички изисквания за безопасност и достъпност, пише Bulgaria ON AIR.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *