ЗдравеНовинки

Кафето в твърде големи дози води до тези нежелани ефекти

Кафето е нещо страхотно. Рано сутрин или в моментите, когато не сме спали твърде много… Ароматът на кафе не може да се сравни с нищо друго. Много от нас започват деня си с чаша от ароматната напитка, четейки новините или любувайки се на пейзажа пред тях…

Но не трябва да заравяме, че в кафето има кофеин, който от своя страна си е най-обикновен психостимулант. А това, според много здравни специалести, води до зависимост.

Лекарите казват, че човек не трябва да консумира повече от 3-4 чаши на ден. Иначе може да си навлече неприятности. Какви?

Според проучване, в което са участвали близо 40 хиляди човека, пиенето води до странични ефекти.

Чувство на безпокойство

Една чаша кафе съдържа около 95 мг кофеин. Така че, ако пиете повече от четири чаши кафе всеки ден, вие консумирате около 500 мг кофеин. Проучване, проведено от Journal of Psychopharmacology, казва, че тези, които пият големи количества кафе дневно, са податливи на повишен стрес, гадене и дори депресия. Според проучването консумацията на повече от 1000 мг кофеин на седмица предизвиква повишена тревожност.

Проблеми със съня

Редовната консумация на кафе може да причини проблеми с съня, особено ако се наслаждавате на чаша кафе и следобед. Хората, които пият повече кафе, споделят, че се събуждат по-рано и се чувстват по-сънливи през деня. Тези гимназисти, които пият по-малко кафе, имат по-качествен сън. Определено свеждането на дневния прием на кафе до минимум, особено сутрин, може да ви помогне да спите по-добре през нощта.

Тахикардия

Въпреки че според различни изследвания 100 мг кафе на ден не водят до тахикардия, консумацията на няколко чаши на ден може и да причини промяна в сърдечния ритъм.

„Сценична треска“

Ако някога сте се чувствали малко нервни след твърде много чаши от кофеиновият стимулант – това всъщност може да се определи като симптоми на предозиране с кофеин, което според Healthline води до главоболие и нервност.

Умора

Напълно нормално е да изпиете чаша кафе, когато се чувствате сънливи или уморени. Но консумацията на твърде много кафе може да има обратен ефект, особено ако добавите и повечко захар. Според проучване, публикувано в Innovations in Clinical Neuroscience, хората, които пият твърде много кофеинови продукти, чувстват умствена умора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *