ЖениТЕНовинки

Легендарната Вивиен Уестууд си отиде на 81 години

Британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст. Това се казва в съобщение, публикувано на страницата на нейната модна къща в социалната мрежа „Туитър“.

„Вивиан Уестууд почина днес, мирно, заобиколена от семейството си в Клафам, Южен Лондон. Светът има нужда от хора като Вивиан, за да се промени към по-добро“, се казва в текста.

Уестууд става известна в началото на 70-те години на миналия век, създавайки пънкарски дрехи и такива за мотоциклетисти, продавани в лондонския магазин на нейния съпруг – музикантът, моден дизайнер и продуцент Малкълм Макларън, пише Cross.

Когато Макларън става мениджър на пънк групата Sex Pistols, Уестууд работи с него за външния вид на членовете на бандата. Впоследствие създава собствена марка дрехи и определя посоката на развитие на света на висшата мода в продължение на много години, обогатявайки го с елементи на пънк рок културата и музиката от т.нар. Нова вълна.

Още през 1992 г. Уестууд става дама-офицер от ордена на Британската империя, а през 2006 г. получава по-висока степен – дама-командир. До края на живота си Уестууд заема активна политическа позиция, участвайки в протести срещу изкопаемите горива и ядрените оръжия.

Тя бе един от редовните участници в публични акции в подкрепа на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж.

През 2016 г. Уестууд участва в демонстративното изгаряне на колекция от сувенири на Sex Pistols на стойност между 5 и 10 милиона паунда (6-12,1 милиона долара). Акцията бе организирана в Лондон в знак на протест срещу съвременния музикален мейнстрийм от собственика на колекцията, бизнесмена Джо Коре, син на Уестууд и Макларън.

Британската модна дизайнерка е определяма като една от смелите и влиятелни личности на XX и XXI век.  Тя произлиза от работническата класа. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, тъй като разбира, че хора от работническата класа нямат шанс в изкуството. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *