ЗдравеНовинки

Лекари: човечеството е изправено пред сериозен проблем

Лекари предупреждават, че човечеството ще се сблъска със сериозен проблем. А причината се крие в ускореното влошаване качеството на мъжкия репродуктивен материал – сперматозоидите.

Броят им намалява с голяма скорост през годините и ако не бъдат взети мерки, ще имаме репродуктивна криза, пише „Гардиан.

Проучването, публикувано в списанието „Human Reproduction Update“, включва 153 мъже. Резултатите показват, че средната концентрация на сперматозоиди е спаднала от приблизително 101,2 милиона на милилитър до 49,0 милиона между 1973 и 2018 г. Това е спад от 51,6%, а за същия период общият брой на сперматозоидите е намалял с 62,3%.

Проучване на същия екип, публикувано през 2017 г., установява, че концентрацията на сперматозоиди е намаляла с повече от 50 процента през последните 40 години. Въпреки това, поради липсата на данни за други части на света, констатациите се фокусират върху Европа, Северна Америка и Австралия.
Последното проучване включва по-нови данни, събрани в 53 държави.

Намаляването на концентрацията на сперматозоиди се наблюдава не само в изследвания преди това регион, но и в Централна и Южна Америка, Африка и Азия.

Изследователите установяват, че концентрацията на сперматозоиди намалява с 1,16% на година.

„Мисля, че това е още един сигнал, че нещо не е наред със света и че трябва да бъдат взети мерки. Това е криза, с която е по-добре да се справим сега, докато все още можем да я спрем“, коментира професор Хагай Левин, автор на изследването от Еврейския университет в Йерусалим.

Предишни проучвания показват, че има проблеми с оплождането, ако броят на сперматозоидите падне под около 40 млн.

„Този спад ясно показва намаляването на способността на населението да се възпроизвежда“, казва още Левин.

Проучването взема предвид фактори като възраст и времето, в което мъжете са били без еякулация, изключени са мъжете, за които е известно, че страдат от безплодие.

Според някои хипотези, химикалите, влияещи на ендокринната система и фактори на околната среда, действащи върху плода в утробата, вероятно играят роля.

Фактори като тютюнопушене, пиене, затлъстяване и нездравословно хранене също могат да имат отношение, казват експертите.

Според проф. Ричард Шарп, експерт по мъжко репродуктивно здраве в университета в Единбург, новите данни показват, че тенденцията е глобален феномен.

Резултатите от изследването показват, че тепърва все повече двойки ще се сблъскват с проблеми със зачеването. Още повече, че много от тях отлагат правенето на деца след 40, когато и плодовитостта на жената спада.

Но има и друг проблем, казват учените. И той ще става все по-осезаем през следващите 50 години. Все по-малко и по-малко млади хора ще работят и ще издържат все по-голям брой възрастни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *