Звездни рецептиКрасота

Меню при слънчево изгаряне

Излагате се прекалено дълго на слънце: кожата ви е зачервена, раздразнена и се нуждае от възстановяване. Подходящите храни, които да консумирате в този момент могат да я регенерират. Вижте кои са те!

Непосредствено след слънчевото изгаряне

Аспирин. Слънчевото изгаряне на кожата се проявява като зачервяване, или още по-лошото, с особено чувствителни и болезнени мехури. Също както парацетамола или всяко друго обезболяващо средство, аспиринът намалява възпалението, успокоява болката и засилва имунната защита.

За обяд

Печени домати и манго. Те са богати на витамини А, С, и Е и на антиоксиданти, които подсилват организма срещу агресията на слънцето. Заложете също на червените плодове, броколи и пипер (витамин С), кайсий, пъпеш, моркови, праскови  и диня (провитамин А). Накрая за допълнете  нуждите си от витамин Е яжту павече ядки – бадеми, орехи, лешници.

Следобедът

Чай на воля. Неговите флавоноиди (175 г на чаша) и антиоксидантите от семейството на полифенолите са по-силни от витамините С и Е. От друга страна пиенето на чай позволява да се хидратираме отново, след прегряване. В действителност всяко изгаряне дехидратира кожата в дълбочина, забавяйки по този начин оздравяването. Затова пийте минимум  две до пет чаши чай.

За вечеря

Печена скумрия на скара. Всяко прегряване атакува и ощетява мастните киселини на кожните клетки. Кожата губи от гъвкавостта си и трудно се регенерира. Когато са консумирани в правилно количество, важните мастните киселини от Омега 3 позволяват да се достигне нужното ниво кожни липиди. Най-малко два пъти на седмица консумирайте мазна риба: скумрия, аншоа, сьомга, сардини, херинга, тон…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *