Лица

Младите милиардери: Джак Дорси

Той е един от създателите на Twitter. Заедно с Биз Стоун и Евън Уилямс. Тримата представят Twitter пред света през 2006 г. През 2008-а напуска компанията, за да се завърне отново през 2010-а.

През 2012 г. Дорси вече е милиардер. 

Като дете Джак не се отличавал от връстниците си. Даже бил доста стеснителен, защото заеквал. Когато тръгнал в първи клас обаче, успял да преодолее този проблем и сам се записал на курсове по ораторско изкуство.

В училище обичал рисуването и историята на изкуствата. Обичал да играе тенис, активно участвал в списването на училищния вестник и посещавал компютърни курсове.

Запознанството си с компютъра дължи на баща си, който донесъл в дома им първия IBM, в момента, в който бил пуснат в продажба.

Джек обичал да изучава картата на града и можел с часове да броди по улиците, сверявайки маршрутите.

Започва да се занимава с програмиране по време на престоя си в частното училище Bishop DuBourg High School. На 15 създава програма, свързана с логистиката, която се използва и днес от някои таксиметрови компании.

В свободното си време милиардерът си пада по пънк-рок концерти.

Не е завършил университет. Известно време е посещавал Университета на Мисури по наука и технологии, а след това отива в Университета на Ню Йорк. Там за първи път го осенява идеята за Twitter.

През 2000-а създава програма, която свързва всичките му приятели, които изплозват BlackBerry. Изобретението му обаче не прави впечатление и той „скрива“ идеята си за известно време.

В компанията Odeo, в която работи по обмен на текстови съобщения, Дорси се запознава с бъдещите си съдружници. С Биз Стоун създават прототип на Twitter за две седмици. Идеята заинтриугувала ползвателите на Odeo и привлякла първите инвеститори.

На 21 март 2006 г. Дорси публикува първия пост в Twitter. 

Тримата купуват името за домейн на Twitter за 7000 долара. По това време Джак Дорси е на 30.

Веднага след това той започва да работи по други проекти. Влага средства във Foursquare и пуска Square – платежна система при която собствениците на малък бизнес приемат плащания по кредитни карти чрез смартфоните си.

Дорси е милиардер, но не афишира състоянието си. Дори ходи на работа с автобус. Има BMW последен модел, но рядко го кара. Няма бюро, защото винаги носи своя Ipad. Но предпочита да прави всичко през смартфона си. Дори да пише дълги текстове. И е лицензиран… масажист.

В колекцията му с любими вещи попадат една китара за 369 долара, велосипед за 799 долара и картина на Ума Търман за 7,5 хиляди долара.

Казват, че това е един от най-стилните представители на ИТ сферата. Обича да носи костюми на Prada и Hermes, както и секси кожени якета. Впечатление правят и ризите с марка Dior Homme.

Странно е, но Джак Дорси има определен ден от седмицата, в който се храни в определено заведение. В понеделник обядва в Aziza, във вторник – в Zuni, в сряда – в Mint, в четвъртък – в Tiburon. „Вземам качествено приготвени неща, не опитвам от всичко“, коментира той.

Живее в дом за 9,9 милиона долара край брега на океана в местността Seacliff, Сан Франциско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *