Дестинации & Дегустации

Мюнхен – пет причини да го посетите

Тук няма безумно високи сгради. Строителството отдавна е регулирано със закон, градините са вълшебни, а старите фасади се поддържат в перфектно състояние. Храната е вкусна, хората – мили.

Третият по големина град в Германия и столица на Бавария няма да ви разочарова. Особено в дните преди Коледа, когато всичко е светлина, курабийки и греяно вино.


Най-прочутият замък в света

Стотици посетители ежедневно се събират пред замъка „Нойшванщайн” в Бавария. И се любуват не само на впечатляващата архитектура, но и на прекрасния изглед към долината. Замъкът е построен от баварския крал Лудвиг II през 1869 г., който обичал самотата и често стоял тук. Тази уникална постройка е избрана за лого на „Дисни”, което я прави популярна в цял свят. И тъй като преди Коледа повечето хора са привлечени от базарите, музеите и другите забележителности могат да бъдат спокойно разгледани. Насладете им се.

Олимпийският парк

Тук се организират концерти, изложби, спортни събития и състезания. В сърцето му се намира олимпийският стадион, побиращ 80 000 души. Задължително минете през Алеята на звездите, на която знаменитостите са оставили своите отпечатъци. На територията на парка е и аквариумът Sea life с риби, морски костенурки, октоподи и дори акули. Какво по-добро място за почивка и сгряване след един изпълнен с разходки ден?

Коледните базари

Те са отворени почти денонощно до 23-24 декември. Тук можете да откриете всичко – от изящни дървени играчки, да вкусни подаръци и още по-вкусни лакомства. И не забравяйте да си намислите желание под коледната елха, казват, че се сбъдват…

Среща на по чаша бира

Мюнхен е бирената столица на света. Най-старата пивоварна и бирария „Хофбройхаус“ е разположена на площад „Плац”. Тук редовно са идвали Моцарт и императрицата на Австрия Елизабет (Сиси). На юг от центъра пък е разположен квартал Глокенбах – най-забавното място, в което е пълно с клубове и барове за всеки вкус.

Изисканата храна

Историческият център на града може да бъде обиколен за около половин ден. След това е добре да седнете и да хапнете в едно от най-старите заведения Zum Spock­meier (според кметството работи от 1687 г.) То ще ви предложи вкусни баварски колбаси, печена патица със зеле и картофи, вино и десерт – всичко за около 50 евро. Баварците обичат да казват, че в културно отношение са по-близо до Италия, отколкото до Германия. Затова дори брецелите и шницелите им са по-изискани от тези в Берлин. Декември е доста зает месец, затова си запазете предварително маса за вечерта. И внимавайте, не прекалявайте, защото местната кухнята е сравнително мазничка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *