Красота

Не забравяйте за шията

Привидно тя е незначителна и неутрална област от тялото, но мястото й между лицето и гърдите (два истински магнита за мъжките погледи) определя огромното й значение. Затова заслужава толкова грижи, колкото и лицето.

Не всички жени отделят на шията нужното внимание, за да я поддържат гъвкава и свежа.

Запазването на кожата гладка е проблем, свързан както с наследствеността, така и с възрастта. За набръчкването и отпускането й влияят също така многобройните движения и пози – от несъзнателните (при дишане и преглъщане) до по-дългото застояване в едно и също положение (при спане, четене и т. н.).

Стресът, цигарите, слънчевата радиация, драстичните диети за бързо отслабване са други неприятели на кожата, които я състаряват, особено тази на лицето и шията. Ето защо тя заедно с ръцете е най-издайническият показател за възрастта на жената.

Процесът на остаряване е неизбежен, но оставащите следи от него не са непоправими. Важното е да започнете навреме, ако искате да избегнете бързото сбабичосване и да изглеждате по-дълго време свежа и желана. Много по-лесно е да се поддържа нещо, което е в добро състояние, отколкото да се оправя друго, което е тръгнало на зле.

Какво да правите?

Опитайте се да спите без възглавница или по възможност на най-ниска възглавница, което пречи за образуването на двойна брадичка или бръчки. Това съвсем не е за подценяване, като се има предвид, че 1/3 от живота си прекарваме в леглото. Голяма част от времето сме с наведена глава – при четене, писане, шиене. Нужно е от време на време да се протягаме и раздвижваме, да ходим изправени, с поглед напред, без излишно напрежение.

Шията има нужда от защитен слой крем, особено когато е изложена повече на слънце. Решението е просто – не я забравяйте, когато се грижите за лицето. Съвременната козметика разполага с ефикасни средства: крем, гел, тоалетно мляко… Нанасяйте ги по същия начин както върху лицето, само че с по-енергични движения.

Тонизиращите средства стягат кожата и подобряват кръвообращението. Най-добре е да се използват вечер преди лягане с потупване и лек натиск. Хидратиращият крем е истински дар за шията. Съществуват и специални кремове за тази цел, обогатени с витамини, протеини, мазнини и други полезни съставки.

За избягване на двойната брадичка или т. нар. бизонова гърбица в основата на тила помагат и различни упражнения. Благотворно влияние оказват най-лесните. Опитайте!
* Изправете гърба, наведете глава и направете кръгово движение от лявото към дясното рамо, после в обратна посока, няколко пъти.
* Приберете ръцете до тялото, вдигнете раменете нагоре колкото може по-високо, задръжте 3 секунди, после ги свалете бавно. Направете 5 пъти.
* Опишете 4 кръга с дясното рамо. От изходно положение движете рамото напред, назад и надолу. Повторете 3 пъти, като сменяте раменете.

И така, грижете се за шията и тя няма да ви предаде. Винаги обръщайте внимание на позата, в която стоите. Редовно и правилно използвайте козметичните средства за почистване, хидратиране, тонизиране и подхранване на кожата. Полезно е да се прави веднъж седмично специална укрепваща и тонизираща маска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *