ЖениТЕЛичноНовинки

Нели Ангелова: Най-сладко е, когато… има с кого да споделиш – мисли, емоции, храната, успеха!

Тя е чаровна, ангажирана, целеустремена. Тя е Нели Ангелова – мениджър комуникации в „Нестле“ за Югоизточен пазар (България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Косово).

Причината да ви срещнем с нея са наближаващите празници – топли и светли, мечтани и очаквани. Особено от най-малките. Знаем, че за тях, най-малките, празниците са шоколад или въобще някакво десертче, нещо сладичко… А Нели работи в една истинска “фабрика за щастие”.

Затова и я поканихме за тази среща – да ни разкаже от първо лице как се случват мечтите и наистина ли са сладки.

 

От колко време сте част от компанията?

– Скоро ще станат 30 години. Знам, че предизвиква учудване, повдигане на веждите, но е така – времето лети неусетно (усмихва се).

Тя оправда ли вашите очаквания, когато пристъпихте прага й? Или ги надмина?

– За едно 17-годишно момиче, каквато бях, когато за първи път влязох в тогавашната още държавна фирма, е трудно да се каже, че съм имала очаквания. В онези времена, беше нормално, че ще започнеш работа, там, където и твоите родители са или са били. Та, по подобен начин беше и моят старт. Но истината е, че имам уникалния професионален и житейски шанс да проследя цялото развитие на „Нестле“ в България през тези 30 години и сега, когато се обърна назад във времето, да видя какво е било и какво е.

И да кажа – от гледна точка на „човека отвътре“, „Нестле“ наистина е направила много като компания – не само в технологичен, икономически план, но и за развитието на много хора, били част от екипа през годините. Много „Нестле“-кадри са на значими ръководни позиции в компанията, тук в България, или в други „Нестле“- пазари, както и в централата във Веве, Швейцария. Други са на ръководни позиции в други компании или имат успешен собствен бизнес, но на всички нас компанията ни е дала много по отношение на правене на бизнес и бизнес култура въобще.

Какво е настроението в края на годината – доволни ли сте от 2021-ва в чисто финансов план – какво е потреблението у нас през последните месеци?

– След една доста необичайна 2020-а, характерна с първоначалния пандемичен шок, „дърпане на ръчната спирачка“ в много сектори и търсенето на адекватната за този момент успешна формула, 2021 г. бе определено по-подредена спрямо условията, в които се намираме. Ако през 2020 г. силен ръст имаше при категориите и продуктите с потебление основно вкъщи (кафе, кулинарни продукти, зърнени закуски), за сметка на решенията за консумация извън дома (ХоРеКа канала и on the go продуктите), то през 2021 г. има значително подчертан баланс. Животът ни се връща в старите си рамки – макар и не така, както беше през 2019-а, но все пак се връща и това се отразява върху каналите за потребление.

Пандемията ускори онлайн търговията и ролята на този канал само ще расте занапред.

Силата на бранда е още по-важен фактор при вземането на решения и премиум решенията добиват все по-голям дял от потребителската кошница.

Как ви се отрази пандемията?

– Бих казала в много отношения доста положително. Като начин на бизнес мислене, фокус и консуматорска центричност, но и по отношение на ролята на служителите и значението на добрата грижа за тях – да изграждаме още и още по-силна среда, която да благоприятства добрите и здравословни условия на труд.

Засилихме това, което вътрешно наричаме „социална солидарност“, и бяхме сред първите компании, които протегнаха ръка на работещите на първа линия и уязвимите социални групи. Нещо, което продължихме и вече е социален модус операнди за нас.

Какво е да работиш на едно толкова вкусно и ароматно място?

– Мотивацията, че на финала хората се усмихват и реално допринасяш щастието да има по-големи мащаби.

Кой е вашият фаворит от продуктите, които “Нестле” произвежда?

– Не мога да си представя, че супата ми ще има завършен вкус, ако не е готвена с 1-2 кубчета бульон MAGGI, харесвам изключително меките и ефирни естествено газирани балончета във водата San Pellegrino, всеки мой ден започва с няколко чаши силно ристрето от Nespresso.

А най-голямото изкушение?

– Изкушаващо е да работиш в най-големата компания за храни и напитки в света и непрекъснато да си заобиколен с толкова много вкусни неща около себе си. За много от тях колегите търсят мнение дали биха били подходящи за пазара ни.

И тези възможности да опитваш и опитваш понякога са наистина предизвикателни – за да запазим баланс в доброто хранене.

Постоянно говорим, че ни се иска повече дами да заемат високи позиции в бизнеса. Какви са вашите наблюдения – справя ли се нежната половина?

– Тъй наречената „нежна половина на човечеството“ се справя изключително успешно – и в ролята на лидери, и в ролята на мениджъри. Вродената ни мултифункционалност, женският инстинкт и вродената майчинска природа ни позволяват да сме много успешни в различните бизнес сфери, да ръководим големи и комплексни екипи и да развиваме отделните хора в тях.

Над 60% от мениджърския състав в „Нестле България“ са дами и вярвам, ще се съгласите с мен, това, което се вижда в магазините (продуктите ни) и в публичното пространство – това, което компанията прави за хората, обществото и природата, е успешно.

А вие – как успявате да балансирате между работата и личния живот?

– Надарена съм от природата да съм много целеутремен човек, с ясна представа коя съм, кои са силните ми страни и как да ги впрегна така, че да дават резултата, който гоня, както и да нямам его проблем с не толкова силните си страни или моментите на грешки. Всичко това, съчетано с много дисциплина на ниво „изпълнение“, ми дава възможността да постигна баланса на Нели Ангелова и Нели.

Кое е нещото, което може да ви накара да се усмихнете?

– Синът ми. И билет за концерт на „Металика“.

Как започва денят на Нели Ангелова?

– С няколко портала и news feed-a, няколко чаши ристрето и препроверка на календара ми за деня. Това не по-късно от 6 всяка сутрин. И час разходка с кучето ми в парка.

Ако трябва да опишете себе си с един вид десерт, какъв би бил той?

– Панетоне със солен карамел в сърцевината.

А любовта?

– Клеопатра и Марк Антоний, но без финала ѝ.

Най-сладко е, когато…

– Има с кого да споделиш – мисли, емоции, храната, успеха.

На какво учите сина си – какво, според вас, е най-важното, което родителите трябва да предат на децата си?

– Че всичко е в неговите ръце – животът, успехът, грешките, поуките. Че никой не му е длъжен за нищо и трябва да търси нещата и първопричините първо в себе си.

Сбъдват ли се мечтите?

– Да, сбъдват се! Ако ги имаме и работим усилено, за да ги постигнем.

И там, някъде по пътя, винаги ще се появи една щастлива звезда, която може би и ще ни помогне мъничко.

Какво очаквате от наближаващата 2022-ра? Дали ще е сладка или ще е по-солена?

– Да ни дава още предизвикателства, които да ни правят по-адаптивни, по-активни – умствено и физически. Но и на финала да сме удовлетворени от постигнатото и пътя, по който сме стигнали до успеха.

Вашето коледно послание…

– Да сме здрави и да обръщаме внимание на хората около нас. На познатите ни, като имаме повече време за тях и споделяме моментите заедно, но и на непознатите, и новите хора в живота ни. Винаги можем да открием някой прекрасен диамант сред тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *