ЛюбопитноНовинки

Няма да повярвате: сапунките са опасни за мозъка?

Ново изследване показва, че гледането на тв сериали е опасно за мозъка занимание. Това твърди австрийският невролог Ервин Хелингер от университета в Залцбург.

Хелингер твърди, че сапунените опери могат да бъдат също толкова вредни, колкото и пристрастяването към наркотиците, защото могат да причинят „обща апатия, раздразнителност, личностни разстройства и дори деменция“.

Според него сапунените сериали представляват заплаха, заради действието на „огледални“ неврони.

Причината е, че в сапунените опери всички ситуации са представени изключително опростено и повърхностно, а героите са представени чрез стереотипи, с които лесно се идентифицираме. Мозъкът започва да мисли, че правилата и механизмите на измислицата работят добре и в действителност. А това не е така.


Всеки знае, че докато гледаме филм, понякога можем да развием толкова силна връзка с някого от героите, че да се чувстваме сякаш това, което се случва на него, се случва на нас или на любим човек, така че страдаме с него, мразим виновника и се надяваме да бъде наказан. Някои хора могат да се идентифицират с филмови или телевизионни герои толкова много, че започват да говорят за тях, сякаш са истински.

Тъй като историята продължава безкрайно и се развива бавно, имаме време да изпитаме емоциите по същия начин, както и героите. Някои хора са искрено разстроени и недоволни, когато любимата им сапунена опера най-накрая свърши. Липсват им главните герои, дори могат да се почувстват празни. За всичко това са отговорни „огледалните“ неврони, пише БГНЕС.

Те могат да ни отдалечат от реалността и да изкривят представата ни за реалността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *