Пазаруване

От DM се похвалиха с ръст на клиентите

С 29% е нараснал броят на клиентите на dm България за периода 01.10.2022 г.-30.09.2023 г. Най-голямата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас отчита този ръст за всички точки на продажба в този период.

Основният принос за увеличаването на броя на клиентите се дължи на съществуващите магазини, при които средно дневният брой на клиентите на магазин е нараснал с 18%.

Причините за това, клиентите в България да избират магазините на dm за покупка на дрогерийни стоки, според проучване на австрийската маркетинг агенция Spectra, проведено онлайн в края на 2022 г. сред 1505 потребители, са богатият асортимент от над 16 000 продукта, доброто съотношение цена-качество и компетентната консултация.

Към тези три фактора експертите на компанията добавят и ценовата стабилност. Ценовата стратегия „Трайно изгодно“ гарантира, че цената на даден продукт няма да се променя поне четири месеца след датата, посочена на етикета на всеки продукт.

По-големият брой клиенти през последната година е довел и до впечатляващ ръст на оборота на dm България. От 44,6% за последната финансова година – 01.10.2022 г. – 30.09.2023 г.

Друг двигател на ръста на оборота е онлайн магазинът на компанията.

През интернет хората купуват четири пъти повече продукти спрямо посещението във физическите филиали. Според експертите на dm България, има четири основни причини за все по-голямата популярност на онлайн магазина. Първата е удобството да се пазарува по всяко време и без ограничения за локацията. Втората причина – специалните предложения, от които клиентите могат да се възползват. А третата – че и в онлайн магазина на dm се прилага ценовата стратегия „Трайно изгодно“.

Малко след старта на онлайн магазина, dm България стартира и приложението Моят dm. То предлага множество удобни функционалности за хората. Като възможност за проверяване на наличност на стока в онлайн магазина или в любимия физически филиал и за търсене в различни категории или по бранд. Освен това хората могат да сканират вече закупени продукти и да ги поставят в списъка си за пазаруване. В приложението е интегрирана и удобна търсачка за магазините, която показва най-близкия магазин и дава възможност за запазването му като предпочитан.

През приложението Моят dm клиентите могат да участват и в томболи за награди и отстъпки и да активират различни ваучери.

По-големият брой клиенти и развитието на мрежата за продажби са довели до ръст от 44,6% на приходите в сравнение с предходния отчетен период.

През последната година dm България инвестира и в разширяване на мрежата от физически магазини. Бяха отворени 12 нови обекта и така филиалите вече са 110 в 40 града.

Новите dm магазини ще са с по-нисък СО2 отпечатък.

През последната година са вложени близо 118 милиона евро за откриване на нови обекти и пълна промяна на съществуващите. Новият дизайн включва по-ниски и удобни стелажи и по-широки коридори.

Важен елемент е стремежът за намаляване на въглеродния отпечатък и потреблението на енергия на магазините.

Например, за изработването на магазинното обзавеждане се предпочитат рециклирани и напълно рециклируеми материали. Според плановете на компанията от 2025 г., поне 30% от пластмасата, използвана за обзавеждане, трябва да е от рециклиран материал. А до 2040 г. трябва да бъде постигната от 100%.

Друга стъпка за намаляване на въглеродния отпечатък на dm България е използването на „зелена“ енергия.

Вече два от магазините работят с електричество, добито от фотоволтаици – в гр. Кърджали и в София, на бул. Ботевградско шосе. Компанията планира изграждането на фотоволтаични инсталации и върху други свои магазини през 2024.

Важна инициатива е и кампанията „Ще остана опаковка и в следващия си живот“.

От старта ѝ през септември 2021 г. са събрани над 13 тона пластмасови опаковки. Те ще бъдат транспортирани в Германия. Там ще бъдат преработени в качествен рециклат и използвани за производството на опаковките на продуктите от dm марките.

Друга инициатива за намаляване на пластмасовите отпадъци е разширяването на мрежата от станции за повторно пълнене на био препарати на марката Planet Pure.

В България вече има четири такива инсталации в градовете София и Пловдив.

През последната финансова година dm България е разширила обхвата и на своите CSR инициативи. Те са обединени под мотото „Заедно за по-добър живот“.

За четвърта поредна година компанията не провежда Black Friday, а Giving Friday и дари 3% от дневния си оборот в деня на голямото пазаруване на SOS Детски селища.

Събраната сума е в размер на 22 000 лева. Те са дарени в подкрепа на звено „Майка и бебе“, гр. Габрово. Звеното предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си; насърчава родителската привързаност; подпомага младите майки чрез социално; психологическо и юридическо консултиране и подкрепа.

Друга важна инициатива е подкрепата за фондация „Живот със Синдром на Даун“.

Вече седем години dm България е един от основните партньори на благородната кауза. В периода 01 май-31 август 2023 г. при всеки закупен слънцезащитен продукт с dm марката SUNDANCE 0,10 лева или общо 14 000 лв. са дарени на фондацията. За да бъдат използвани в подкрепа на различни проекти по адаптирано плуване, физиотерапия, арт терапия и музикотерапия за деца със синдром на Даун от 5 града в България през 2024 г.

С разширяването на мрежата от dm магазини се е увеличил и броят на служителите.

Към края на финансовата година те вече са 1 363, което е с 28% повече в сравнение с предходната. Компанията актуализира и пакета от социални придобивки. Той включва ваучери за храна, привилегии за служители с 10 или 15 годишен юбилей в dm, осигурен обяд за служителите в Логистичния център и транспорт. Компанията предлага семинари с психолози, програми за осъзнаване, организира спортни празници за семействата и включва хората в благородни каузи като „Новата гора на София“.

Расте броят на бюти консултантите в dm магазините. Актуално те са 45 в 40 магазина. Бюти консултантите са разположени в специални сектори и дават съвети коя е подходящата козметика според специфичните потребности на даден клиент, представят новостите в асортимента и правят демонстрации на иновативни продукти.

През изминалата финансова година се проведе и разширена програма за повишаване на квалификацията и уменията на висшия и среден мениджмънт на компанията.

За първи път е организирана и стажантска програма. В нея са се включили от университети в България, Дания, Италия и Австрия.

От началото на новата учебна година, близо 100 ученици в пет града стартираха обучението си по перспективната професия „дрогерист“, която беше въведена в България от dm. Със старта на новата учебна година такива паралелки бяха разкрити за първи път в ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София и в ПГПТ „Евлогий Георгиев“ в гр. Силистра. Децата ще преминат 5 годишен курс по професията с официално наименование „Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *