БГ Личности

Патриарх Неофит: Мисията на патриарха е мисията на добрия пастир

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Николов Димитров. Учи в Софийската духовна семинария, Духовната академия „Свети Климент Охридски“ и Московската духовна академия. 

Подстриган е за монах в Троянския манастир и приема името Неофит на 3 август 1975 г.

Избран е за патриарх на 24 февруари 2013 г. след кончината на патриарх Максим на 10 ноември 2012 г.

Патриарх Неофит Български, главата на Българската православна църква си отиде на 13 март 2024 г. на 78-годишна възраст. От Светия синод съобщиха, че е починал от полиорганна недостатъчност в 22:22 ч. във Военно-медицинска академия.

„Всяка друга криза в нашия живот: икономическа, политическа, социална, екологична, ако щете, е следствие на духовната криза, от която боледува дадено общество. Егоистичният и безпътен живот без висша цел и непреходен смисъл, без ясна посока, която води към вечността, е празен живот, носещ досада и смут в душата.“ (Църковен вестник)

„Моралните ценности, честта, себежертвеността в името на другите – близки и непознати, на народа и едноверците – сякаш са останали далече в миналото и са загубили своята актуалност и ценност. От това губим всички ние и като народ, и като личности, защото Бог е създал човека да живее в общност и така, чрез себежертвената любов, да възраства в съвършенството.“ (Църковен вестник)

„Мисията на патриарха е мисията на добрия пастир. Оня пастир, който според притчата за Спасителя, полага душата си за овците. Той храни с небесна храна своето паство. Старае се то да бъде издигнато в нравствено отношение, да живее по Божиите заповеди чист живот и достоен за званието Христови следовници.“ („Вяра и общество“)

„Църквата е отделена от държавата, но не е отделена от своя народ.“ („Вяра и общество“, БНТ)

„Църквата е призвана да се моли за своя народ и да му сочи добри примери за подражание, за да се запази целостта на народа, доброто, което той съхранява и се стреми да пренесе и в бъдните си дни.“

„Щом кръстът е тежък, значи е необходимо и упование, за да бъде носен достойно и с чест. Упованието ми е Отец, прибежището ми е Син, а покровът ми е Дух свети. Троица светая, слава тебе.“ („Вяра и общество“, БНТ)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *