Планинската екипировка – функционалност и комфорт

Независимо от сезона, много от нас обичат планината, възможностите за спорт, които ни предлага, както и възможността за абсолютен релакс.

За да се чувстваме добре обаче, трябва да разполагаме с качествена, удобна и защитаваща тялото екипировка.

Каква трябва да бъде тя и къде да я открием?

„Било то просто разходка или преход, изискващ по-сериозна подготовка, най-важно е да подберем правилната екипировка, спрямо своите нужди“. Това казва Васка Бакларова, главен мениджър на една от големите компании произвеждащи спортна екипировка у нас.

Добрата екипировка трябва да ни предпазва от студ, вятър и вода. Но и да позволява на тялото да „диша“.

„Спортистите имат различни изисквания в зависимост от спорта, който практикуват. Като материя, устойчивост и функционалност. Изборът на материи е много голям и е много важно потребителите да бъдат внимателни, когато купуват нещо“, добавя Васка Бакларова.

Сред материите най-популярни са изкуствените, тъй като те успяват да подсигурят печелившата конфигурация – дишане на тялото и свобода на движенията.

Най-предпочитаните материи са спандексът, полипропиленът, полиестерът и микрофибрените материи.

Има особености и според вида спорт, за който търсим екипировка. Например, за зимните спортове се използва комбинацията от шушляк и микрофибър, а за бегачите – полиестер.

Освен материята, кройката също е много важна. Всяко тяло има различна структура и мускулатура. Затова е „много важно, купувайки си съответната спортна екипировка, да направите специфичните движения, за да тествате екипа и да видите дали дава нужната свобода на тялото“, съветва Васка Бакларова.

Кройката варира при различните спортове. Например, при бягането, колоезденето и биатлона, екипът трябва да бъде напълно прилепнал към тялото, за да се постигне максимална функционалност, докато при други зимни спортове, например сноуборд, той може да бъде и широк.

Качеството на дрехите, с които се качваме в планината е от изключителна важност, ако искаме да се чувстваме комфортно и добре.

„Потребителите трябва да внимават за качеството на зашиване на материята. Има много скъпи продукти, които не са с добро качество на зашиване. Така че освен кройката, цвета и дали е удобно да се движим в съответната дреха, важно е да обърнем внимание и  как е ушита дрехата“, добавя Бакларова.

Тя съветва потребителите да обърнат внимание и на обувките, с които се качват в планината, независимо дали става въпрос за лек преход или професионално изкачване.

„Обувките са един от най-основните елементи на екипировката. Ако са добри, те могат да предпазят от сериозни контузии и счупвания, да подсигуряват дишането на краката и да ги запазят сухи“.

Вече знаем какво да търсим, но къде да го намерим? „Много голяма част от изделията, дори тези, които са купени от европейския или американския пазар, са шити именно в България.

За съжаление не винаги артикулите, които се предлагат на българския пазар, са родно производство“, споделя Васка Бакларова. И допълва, че е важно да се чете етикета. „Прането на висока температура, двойната центрофуга и сушенето в сушилня са пагубни за спортните екипи, особено за тези, които са създадени от изкуствени материи“.

Снимки: VIOMODA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *