Интериор

Превърнете дома си в здравословно и уютно местенце

Осветителните тела, пердетата, калъфите за мебели, покривките, както и килимите или мокетът могат да бъдат опасни за здравето ни, ако не знаем как да ги поддържаме. Предлагаме ви няколко ценни практични съвета.

Намалете въздействието на електрическото облъчване. Избягвайте флуорисцентни (неонови) лампи. Продължителното и редовно излагане на този вид осветление може да ви навреди. Освен това те отделят озон, който може да предизвика главоболие, възпаление на очите и дори дихателни проблеми.

Разположете около уредите (уредби, телевизори, компютри) полезни растения. Бялото фламинго (spathiphyllums) е особено подходящо. Бръшлянът също – прочистващото му действие е доказано от НАСА, която го използва за почистване на въздуха в космическите капсули. За 24 часа всеки квадратен сантиметър от листата му поглъща 10 микрограма формалдехиди. Съществуват и други полезни растения като филодендронът, герберът, хризантемата, фикуса, драконовото дърво.

При възможност използвайте за подови настилки естествени материали. Дори след много години мокетите от изкуствена материя отделят токсични вещества. Килимче от вълна или памук е за предпочитане. Когато си избирате маса или кухненски плот отдайте предпочитанията си на стъкло, метал, камък – те са за предпочитане пред талашита.

За покриване на дивана, леглото, креслото, избирайте тъкани, които могат да се перат. По-лесно се поддържат. Химическото чистене добавя летливи органични вещества (ЛОВ) като тетрахлоретилен, които не са полезни за организма.

Следете за влажността на въздуха в стаите. Идеалното е да се поддържа влажност, която да е под 40% – паякообразните загиват (10 мг на грам прах срещу 50 мг за влажност на въздуха между 40 и 65%). Тези стойности могат да се следят с барометър или хигрометър.

Избягвайте да сушите пране в стаите. То повишава влажността и допринася за развитието на паякообразни насекоми.

И естествено, проветрявайте!

Изпирайте бельото, завивките и плюшените играчки при възможно най-висока температура, допустима за тъканите на всеки 3 месеца. Същото се отнася и до пердетата.

Четете етикетите и купувайте продукти за почистване с надпис “без разтворител” или “екологичен”, които гарантират ограничено съдържание на вредни вещества. И задължително слагайте ръкавици. Препаратите проникват през кожата, а с тях – и токсичните вещества. Един час чистене без ръкавици се равнява на един ден вдишване на вредни вещества.

Почиствайте редовно плесените по фугите на плочките в банята. И по възможност не съхранявайте препарати в банята и тоалетната (това са най-зле проветряваните помещения). Дори когато опаковките изглеждат “добре затворени”, някои от отровните им съставки се могат да се изпарят във въздуха.

Проветрявайте всеки ден по два пъти помещенията – четвърт час сутрин и четвърт час вечер, дори да имате климатик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *