Добра формаЛица

Стела, която вдъхновява

Стела Пенчева е бивш пиар, организатор на събития, маркетинг специалист. Магистър по стратегическо развитие с диплома от СУ. Сега е треньор в екипа на един от най-добрите у нас – Лазар Радков.

„Когато видите в залата едно русо кълбо от енергия, тя е. Стела често създава впечатлението, че ще те остави да минеш между капките. Да, ама не! Нейните трениращи неслучайно я наричат Frau Stela  – ако скатаваш, строгият й поглед и широката усмивка ще те разкрият на секундата!”, пише във визитката й.


Имала интерес към спорта от малка

Но по здравословни причини не можела да го практикува. Докато учила в университета, работила като футболен репортер. Цели 3 години. Понаучила доста – за спорта, тренировките, контузиите.

И когато започнала първата си работа като пиар и маркетинг специалист, по специалността, трябвало да преведе едни материали за wellness. Прочела за различните начини на хранене, видовете храни. Станало й интересно. Продължила да чете. След това сменила работата – в същата сфера, но за друга компания. Шест години работила като маркетинг, пр, организиране на събития. Но в свободното си време четяла. Спортувала. Ходела на танци. Вече почти 10 години.

Така започва историята на Стела. Познавам я от годините й на пиар. Слънчево момиче. Винаги усмихната. Винаги изненадваща. Душа, която лети.

Когато остава без работа преди почти четири години, заради съкращаване на щата, се запознава с Лазар Радков и екипа на Live to Lift, и то на танцово събитие. Малко по-късно вижда обява на конкурс за стажанти при тях – обучение, стаж…
„А след това, ако си научил достатъчно и ти харесва това, което правиш, можеш да започнеш да помагаш. Помислих си, че едва ли ще ме вземат. Но пък реших да се пробвам. Изпратих мотивационно писмо. Оказа се, че нещо в него им е направило впечатление, защото ми се обадиха. Започнах стажа и обучението. Първият месец беше страшен шок. Имаше доста информация, която трябваше да попия.”, спомня си Стела.

Но минават и вторият месец, и третият… И когато отива на среща с екипа от по-опитни колеги, е приятно изненадана, че й предлагат да остане и да води тренировки.

По-голямата част от хората, които идват в залата, не са тези, които искат да направят плочки, за да впечатляват.

Това са хора, които са осъзнали, че са се обездвижили, искат да се чувстват по-добре. И понеже ги е страх да не направят нещо погрешно, се обръщат към треньор.

Хора, които искат просто да се грижат по-добре за себе си. Осъзнават, че 10 часа прекарани на един стол, не са най-доброто, което можеш да направиш за себе си. Някои започват с една тренировка седмично, след това идват два, а после три пъти седмично.

„Не е необходимо много да се изхвърляш”, казва Стела. Тренировките са стрес за тялото. Също, както и напрежението в работата. Въпросът е да не преминеш прага на поносимост на този стрес. Затова първо се прави разговор-консултация. Треньорът уточнява какво е нивото, кои упражнения са лесни, кои са трудни. Дали някъде не боли…
„За да разберем какви са възможностите на човека. Не е важно колко пъти искаш да тренираш и да постигнеш като визия, по-важното е какво можеш да направиш. Колко време можеш да отделиш и какво натоварване можеш да понесеш в началото”.


А режимът, къде е неговото място
 

питам аз. А Стела ми отговаря:Не обичам много думата режим. За мен режим е, когато здравословното ти състояние изисква за определено време да се ограничаваш. Или ако си модел и ти предстои фотосесия за корица. Човекът, който работи и тренира, обаче не е задължително да спазва стриктен режим, защото за него той би бил допълнителен стрес.”

Обикновено треньорът се старае да разбере какви са хранителните навици към момента на трениращия. И заедно търсят начин да ги променят без усилието да е твърде голямо. В повечето случаи, колкото по-строг е режимът, толкова по-трудно се спазва и повече стрес може да донесе. Затова човек трябва да се научи да променя ежедневието си така, че да има добри резултати и да ги запази във времето.


Т.е. фитнесът въобще не е лесна работа…

 „Не, не е. И не е бодибилдинг. Фитнесът не са само силови тренировки. И с едно упражнение в зависимост от броя повторения, от начина на правене, килограмите, почивките, пътите в седмицата, които го правиш, можеш да постигнеш различни резултати. Да качиш мускули, да свалиш мазнини, да подобриш кондиция… Всичко е строго индивидуално.”


Как я приемат в залата – все пак е едно младо, слабо и симпатично момиче, а не батко с големи мускули…

„На шега в залата ми казват фрау Стела (смее се). Но това не е защото гледам лошо, а защото ги държа доста изкъсо. Надявам се да ме приемат сериозно. Щом продължават да тренират с мен… Но това, че изглеждам така, дори ми е от полза. Защото повечето хора си мислят, че като си треньор там, ти си някакво извънземно, което може всичко. Когато видят обаче, че си нормален човек като тях, гледат на теб с по-голямо доверие. От друга страна като видят, че ти, която изглеждаш тъй крехка, тренираш с тежести, разбират, че не е толкова трудно”, казва Стела. И прави едно много важно уточнение.

Всъщност това, че се занимаваш с фитнес, не означава, че ще напомпаш големи ръце. Хората, които изглеждат по този начин, тренират почти всеки ден, дори по два пъти на ден. Не ядат пред компютъра в офиса. Не са седнали цял ден. Имат друго ежедневие. Ако тренираш, за да се чувстваш добре, ще изглеждаш добре. Фокусът обаче не трябва да пада само и единствено върху визията. Трябва да осъзнаеш, че


за да изглеждаш добре, не е необходимо да си като онези, които красят кориците на списанията

„Снимките за кориците понякога се обработват по два-три дни. Наскоро си правихме с един колега фотосесия и осъзнах, че един професионален фотограф, при подходяща светлина, под определен ъгъл, може да направи чудеса. Искам да кажа, че това, което виждате в списанията, може да не е напълно реално. И не е необходимо да бъде вашата цел. Тренирайте, за да се чувствате добре. Яжте така, че да се чувствате добре.

Съветвам хората да се опитват да слушат тялото си.

Правете упражненията, с които тялото ви се чувства комфортно. Ако сутрин хапнете мъфин, но енергията ви се изчерпи за миг и ви се иска да хапнете още един мъфин, може би това не е най-добрата идея. Пробвайте с нещо друго – например, бъркани яйца, мляко с банан, чушка…”

 

А ние ви съветваме да не се притеснявате да прекрачите прага на залата. Особено, ако сте тръгнали към тази, в която ви очаква фрау Стела. Да знаете, не хапе. Напротив. Ще ви зареди със слънчева енергия. И ще ви помогне да се почувствате добре в тялото. Да откриете изгубената връзка с душата си.

Не закъснявайте. От друга страна, никога не е късно…

 

 Снимки: TommyKolev Photography

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *