Здраве

Суперсилите, които притежава човешкото сърце

Сърцето е много важен орган. Върши повече работа от всеки друг в човешкия организъм. И притежава някои наистина впечатляващи суперсили… Знаете ли, например, че когато група хора пеят заедно, ритъмът на техните сърца се синхронизира?

Първата сърдечна клетка започва да бие на четвъртата седмица от зачеването.

Ежедневно произвежда толкова енергия, че един камион би могъл да измине с нея 40 км. А енергията, произведена за един човешки живот, би стигнала да се отиде до Луната и обратно!

Изтласква кръв до почти всички 75 трилиона клетки на тялото.

За един средностатистически човешки живот изтласква близо 1.5 милиона кръв, които могат да напълнят 200 цистерни.

Щастието, липсата на стрес, движението и здравословната диета пазят сърцето здраво. Смехът може да ускори движението на кръвта с 20% и да спомогне за отпускате стените на съдовете.

Въпреки това сърдечните заболявания са една от най-големите заплахи за човешкото здраве. Най-много сърдечни удари се получават на Нова година и през лятото. Най-опасният ден е понеделник – рано сутринта.

Женското бие по-често от мъжкото. 

Колкото по-образован е човек, толкова рискът от заболяване на сърцето е по-малък.

Сърдечна болест била открита дори на мумия, на възраст 300 години.

Сърцето може да продължи да бие дори, когато е отделено от тялото, докато има кислород.

17 500 000 души умират всяка година в световен мащаб от сърдечносъдови заболявания, включително инсулт. Това превръща инсултът във водеща причина за смърт, инвалидизация, депресия, деменция и епилепсия.
У нас 1/5 от смъртността се дължи на инсулт. По данни на Българската лига по хипертония, честотата на тази диагноза се е удвоила през последните десет години.
Пазете сърцето. И го слушайте, то не греши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *