ЛюбопитноМистериозни историиНовинки

Тайната на таоското бучене

Хората, които са го чували, го описват като шум от запален двигател на дизелова машина. Казват, че действа влудяващо.

Понякога е съпроводено и с други звуци като свистене, свирене, барабанни удари… Никой обаче досега не е успял да установи откъде идва и какво го причинява.

Явлението е известно от началото на 60-те години на ХХ век. За първи път е наблюдавано на територията на Великобритания. В момента шумът може да бъде чут практически в целия свят, но е най-разпространен в Северна Америка, Европа и Австралия.

Бристол е първото населено място, в което шумът бил установен. Това се случило през 70-години, когато близо 800 човека споделили, че чуват странния звук. Първоначално го обяснили с 24-часовата работа във фабриките и големия трафик, но впоследствие станало ясно, че причината е друга.

В Таос шумът се появил през 1991 г.

Идвал от пустинята, но кое го поражда остава загадка и до днес

Голяма част от местните хора го чуват идеално. Странното е, че гостите не чуват нищо. Били направени редица изследвания, но те не установили нищо.

Уиндзор, Онтарио, е следващото място, където се чува шумът. Щатът дори отпуснал средства на няколко университета да проучат откъде идва бученето и да го отстранят. Резултат обаче не бил постигнат.

Специалисти установили същия шум и в Бонди, по крайбрежието на Сидни. „Много хора споделят, че шумът ги подлудява. Единственото, което могат да направят е да си пуснат музика, за да го блокират до известна степен”, коментират медици от района. Някои дори напускат домовете си, за да се спасят от необяснимото явление”, пише вестник „Дейли телеграф”.

Най-характерната особеност на таоското бучене е, че не може да бъде регистрирано нито с помощта на акустични, нито с електромагнитни методи…

Интересен факт е, че го чуват само част от хората

Според проучване, проведено през 2003 година от консултанта Джеф Левентал в Съри, Англия, едва 2% от възрастните (между 55 и 70 години) улавят шума.

Повечето го описват като бучене на работещ дизелов двигател. Споделят, че ги дразни и почти ги докарва до лудост.

Прилича на изтезание, понякога просто ми се иска да изкрещя”, казва Кейти Жакс, пенсионерка от Лийдс, Англия, пред Би Би Си. Лийдс е едно от местата във Великобритания, където шумът се появил наскоро.

Това е най-лошото нещо, което можете да чуете през нощта”, казва още Жакс. „Трудно е човек да заспи, защото като фон чувам този пулсиращ звук. И се разсънвам и започвам да се мятам в леглото, чувствам се зле…”

Уви хората като Кейти не могат да подадат жалба, защото не знаят кой е причинител на мъчението им… Шумът, който чуват, им причинява главоболие, гадене, световъртеж, кръвотечение от носа, нарушения на съня. Не едно и две самоубийства във Великобритания са били обяснение именно със странното бучене, съобщава Би Би Си.

Реално е, а не е резултат от масова истерия

коментират повечето изследователи. Но не могат да обяснят откъде идва шумът и защо само част от населението го чува.

Някои твърдят, че бученето е резултат от работата на различни машини, оборудване във фабриките или смесица от няколко шума.

Други търсят обяснение в далекопроводите, безжичните интернет връзки, газопроводите. Но тяхната теория отпада, когато става въпрос за Таос, защото в пустинята липсват подобни източници.

Съществува и мнение, че шумът е в резултат на електромагнитна радиация, която може да бъде усетена само от някои по-чувствителни личности, които реагират на външните сигнали.

Сеизмичността – естествената и породената от човешката дейност, също е използвана като начин за обяснение. Както и движението на океаните и вълните.

Други хипотези залагат на опитите, които провеждат военните, или обясняват шума с комуникацията между… подводниците.

Има и такива, които търсят обяснение на таоското бучене в индивидуалните възприятия на света. Според тях ушите ни понякога са склонни да създават свои собствени шумове, едва доловими звуци, спонтанни отоакустични емисии.

Става въпрос за слухови халюцинации

наличието на които не означава, че човекът е с психично заболяване. Те могат да бъдат резултат от психологични или физиологични процеси. Невролог Оливър Сакс е описал подобни случаи на халюцинации. Левентал пък, друг изследовател на явлението, препоръчва на хората да потърсят помощ от психолог, който да им предложи съответната терапия. „Бученето не е било обяснено повече от 40 години и може да си остане загадка още дълго време”, коментира ученият.

Почитателите на паранормалното пък предполагат, че шумовете се чуват от хора, влизали в контакт с представители на извънземни цивилизации. Според тях извънземните предават послания чрез сигнали на честоти, които другите хора не могат да уловят. Тези сигнали се чуват само на местата, които са били предварително определени за площадки за кацане…

За съжаление нито една хипотеза не е доказана до момента. А на местата, за които се знае, че се чува странният шум, идват хора от цял свят с надеждата да разгадаят мистерията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *