Любопитно

Тайната на успеха е в харизмата

Всеки от нас познава поне един човек, който привлича погледите върху себе си в момента, в който се появи. И пленява щом вземе думата. Каква е неговата тайна? Харизмата е завидно качество, което може да се научим да развиваме.

Запленени наблюдаваме тези мъже и жени, чиито думи попиваме в мига, в който си отворят устата. И сме готови да им се доверим още с първото ръкостискане.

Завиждаме на тези непознати, които без да са особено красиви, привличат погледите ни в момента, в който се появят на дадено място. Да не говорим, че при вида на някои колеги, които винаги са усмихнати, настроението ни веднага се качва.

Всички високо ценим присъствието на подобни личности в офиса, на парти, по телевизията… И не защото те са много по-красиви, по-забавни, по-образовани, или по-елегантни от другите.

Всъщност в различна степен всеки от тях притежава нещо „по-особено“. Защо той, а не аз?

Харизматичната личност като че ли излъчва нещо, което непрекъснато ни привлича.

Това е качество, което не се дължи на някаква особена физика, а на особеното присъствие на човека. Харизмата е свързана също с тембъра на гласа, походката, усмивката, светлината в очите. С погледа, който може да е проникновен, съблазнителен или обезкуражаващ.

Към такъв човек в никакъв случай няма да останем безразлични. Харизматичните личности притежават още някои характерни особености: дар слово, чувство за хумор, специфична жестикулация. Внимание, с което се отнасят към другите, неповторим усет.

Харизмата се сравнява с аурата, посредством която човек взаимодейства с околните. Позитивната аура предизвиква у нас чувството на пълнота, цялост, а негативна аура ни плаши и озлобява. Трябва да се отбележи също, че харизмата на дадена личност, може да бъде усетена по различен начин от различните хора в зависимост от степента на тяхната образованост, култура и социално положение. Преди всичко харизматичните личности са надарени с притегателна сила, която увлича и мобилизира околните. Такъв човек е истински лидер, който превъзхожда средата си и е на светлинни години от обкръжаващите го.

А аз, притежавам ли харизма?

Вие не го осъзнавате, но притежавате безброй качества, които близките ви високо ценят. Вие сте забавни, симпатични, словоохотливи… Въпреки това не успявате да изпъкнете на преден план, независимо дали по време на интервю за работа или при запознанство с някой висшестоящ от фирмата ви. Значи ли това, че сте лишени от харизма?

Това качество вродено ли е или е дар от небесата? Не, то се развива. И даже се проявява доста често още в детска възраст. Достатъчно е да наблюдавате някое дете през междучасието, което поема рискове, отстоява идеите си и на всичкото отгоре умее да се изразява добре и да общува.

Комуникацията: това е ключът.

Харизмата – често свързвана с нещо неосезаемо, един вид ореол над личността – всъщност се състои в отношението към другите, тя е израз на комуникативните умения на дадена личност, чиито послания достигат до своите получатели. Това означава, че всеки от нас може да развива харизмата си, ако се научи да владее изкуството да общува.

Обичай себе си, за да те обичат всички

Да се доверите на себе си е първият и най-важен етап, това е залогът за вашата независимост. Липсата на увереност произтича от страха да не бъдете критикувани и съдени от другите… Следователно е трудно е да успеете в това начинание, ако не обичате самите себе си. За да ви уважават другите, първо трябва вие да се уважавате. И така: вместо да се концентрирате върху недостатъците си, акцентирайте върху силните си страни и ги развивайте.

Научете се да се приемате такива, каквито сте и изхвърлете от речника си изрази като: „Ех, само ако бях…“ или „Ех, само да имах…“

Ако искате да ви слушат, първо трябва да ви забележат

Невербалната комуникация играе важна роля. Не е задължително да сте красиви, за да сте харизматични, но е препоръчително да се грижите за начина, по който изглеждате и да придобиете външност, която да отговаря на същността ви.

На всеки се е случвало да чувства неудобство при разговор с някого, без да знае защо. Това се дължи главно на представата, която имаме за нашия събеседник и тя може да изпраща в мозъка ни информация, противоречива на думите ни. Също така понякога се чувстваме неудобно, ако външният ни вид не кореспондира на претенциите и индивидуалността ни.

В съвременното общество да привлечеш реално вниманието на другите към своя имидж е от голяма полза; това гарантира добрите отношения с околните и благоприятства комуникацията.

Изслушвай и ще те слушат

Харизматична е личността, чиято компания и разговори високо ценим. Няма нищо по-лошо от това да се намерим срещу един отегчителен или арогантен събеседник, който говори безконечно и се интересува единствено от собствената си персона.

Колко пъти срещате хора, които ви питат как сте без дори да ви хвърлят поглед, нито дори да изчакат отговора ви? Развиването на харизмата върви редом със способността да изслушвате другите и да сте внимателни към тях.

За да се харесате, трябва преди всичко да умеете да изразявате емпатията си, да се интересувате реално и искрено от другите, да го показвате и да отделяте достатъчно време на хората, да може да стиснете ръката им чистосърдечно и като се обръщате към тях, да ги гледате в очите.

Вдъхновявайте се от другите

И най-сетне, отделете време да наблюдавате внимателно харизматичните личности, които срещате.

Без да се мъчите да ги имитирате, опитайте да почерпите вдъхновение от тях, за да създадете своя собствената система от жестове и поведение, накратко – вашият личен модел на общуване. Ако те добре се съчетават с индивидуалността ви, без да имате чувството, че се насилвате или че се преструвате, ще се сдобиете с увереност в собствените сили и харизматичност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *