Дестинации & Дегустации

Това е страната с най-чистата вода за къпане в Европа

Според наскоро публикуван доклад на Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда Хърватия има най-чистата вода за къпане.

Европа разполага с голямо разнообразие от красиви плажове и места за къпане и всяка година милиони хора прекарват уикендите си на местните плажове, разхлаждайки се край водата.

Според последната годишна оценка на водите за къпане, по-голямата част от местата в Европа отговарят на най-строгите стандарти за качество на къпането.

Това представлява 85 процента от популярните европейски води за къпане.

Цели 96 процента от всички официално идентифицирани води за къпане в ЕС отговарят на минималните стандарти за качество, а само 1,5 процента са оценени като „лоши“.

Качеството на водата за къпане по плажовете в цяла Европа се е подобрило значително през последните няколко десетилетия.

А доклад на Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда, който изследва водата във всичките 27 държави от ЕС, установи, че 99,1 процента от хърватските брегове имат отлични качество на водата – това са 886 от 894 изследвани места.

Съгласно Директивата за водите за къпане водите се оценяват с помощта на микробиологични данни, за да бъдат класифицирани като лоши, достатъчни, добри или отлични.

На второ място е Гърция, следвана от Кипър и Австрия.

Докладът също така установи, че европейските крайбрежни води обикновено са по-чисти от вътрешните води.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *