ЗдравеЛюбопитноНовинки

Учени: готвенето у дома е като терапия срещу стрес

Учени доказаха, че приготвянето на храна у дома е най-добрата психотерапия.

Особено във времена като днешното. И това обяснява факта, че повечето хора по време на локдауните се отдадоха именно на кулинарни страсти – някои започнаха да приготвят здравословни десерти, други експериментират със салати, трети – със здравословни менюта.

Според специалистите, това е нормална защитна реакция на мозъка.

Сладките във фурната и домашно приготвеният хляб имат всъщност послание и то е:

„У дома съм в безопасност“ и „Най-доброто предстои“.

Независимо дали живеете сами и с голямо семейство, приготвянето на домашна храна променя ритъма и вкарва оптимистична нотка в ежедневието.

А като добавите към това и добрия вкус, ароматите и формите – всичко ни нашепва, че светът около нас се променя, но в позитивна посока.

Освен това някои аромати успокояват наистина – например, този на ванилията.

„Обонянието е свързано с тази част на мозъка, която отговаря за силните емоции и паметта. Т.е. на ниво подсъзнание ние се връщаме във времената, когато баба ни е пекла вкусни сладкиши, ние сме били безгрижни и щастливи, а думата „дезинфектант“ или „пандемия“ не е съществувала в речника ни“.

 

Има и нещо друго. Приготвянето на храната ни позволява да покажем своята творческа страна и да видим реалния резултат час-два след началото. Което вдъхновява за нови подвизи!

И на последно, но не по важност място – приготвянето на храната у дома е почти като мeдитация – пречиства създанието и ни откъсва от ежедневните драми.

Вниманието ни е съсредоточено в рецептата, в количеството съставки, начина на приготвяне… И така ние преодоляваме безпокойството и депресията, вместо да се потопим в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *