ЛюбопитноНовинки

Усмихнете се! Днес е 1-ви април – денят на шегата

Денят на шегата се празнува в различни страни по света точно на 1-ви април всяка година. Но какво разказва за него историята?

Според една от легендите, Денят на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Британски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1-ви април. Англичаните не се усъмнили в поканата и дори взели със себе си съпругите си.

За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1-ви април бил наречен Денят на глупците.

Много историци свързват Денят на шегата с древните фестивали в Рим в края на март. Тогава хората се преобличали в различни костюми и се радвали на доброто настроение и пролетта.

1-ви април е свързван и с шегите на природата, защото по това време на годината може хем да грее слънце, хем да вали сняг. И хората смятали, че природата си прави шеги с тях.

На 1-ви април Музеят на хумора и сатирата в Габрово има рожден ден.

Основан през 70-те години на XX век в Габрово, музеят събира и представя хумор от цял свят, а колекциите му съдържат над 50 000 произведения на изкуството и етнографски артефакти от над 170 държави. Днес той целогодишно предлага на посетителите си богата програма от изложби и събития.

„Ден без смях е пропилян ден“, казва Чарли Чаплин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *