Добра форма

Усмивка за всеки ден

От всички живи същества на планетата само човекът може да се усмихва. За съжаление много от нас не използват достатъчно често този природен дар.

Лекарите и психолозите обаче съветват винаги да държим хумора си в добра форма.

Кажете зелееее!

2% от жителите на планетата страдат от пълна липса на чувство за хумор. Тази статистика обаче не означава почти нищо, защото е достатъчно да се огледаме и да видим, че повечето мъже и жени около нас са сериозни, дори намръщени. Причините за това „да крием усмивката си в джоба“ могат да бъдат много и различни.

Мъжете, например, не се усмихват, за да не пострада строгият им имидж и защото когато са сериозни, изглеждат… по-умни.

Жените пък често стоят сериозни, защото смехът предизвиква бръчки! Е, време е да разсеем тези заблуди. Защото специалистите изтъкват куп сериозни доводи в ползва на усмивката и смеха.

Запомнете – усмивката не е просто „разтегнати привлекателно устни“, а емоция, която предизвиква изменения вътре в организма.

Направете експеримент. Застанете пред огледалото и се усмихнете. Проявете упоритост и се опитайте да задържите усмивката колкото се може по-дълго. След това се отпуснете и после отново се усмихнете. След известно време ще почувствате, че психическото ви състояние е много по-добро. И в това няма нищо странно, защото усмивката активира процеси, влияещи благоприятно върху мозъка, психиката, отделните органи.

В какво се крие тайната? Работата е там, че мускулите на лицето, за разлика от всички останали, се използват доста по-лядко. Особено при възрастните. Ако при децата изражението на лицето се променя средно по 20 пъти на ден, то при хората на 30 и повече години тази цифра е само 3. Американските учени пък са установили, че съществува пряка връзка между активността на лицевие мускули и кръвоснабдяването на главния мозък.

Когато човек се смее, притокът на кръв към мозъка се засилва, клетките получават повече кислород, а емоционалното ни състояние се подобрява.

А страхът от бръчките е съвсем неоснователен. Точно обратното – смехът тонизира мускулите на лицето, а притока на кръв подхранва кожата, прави я по-свежа.

Смехът без причина е присъщ на глупаците?
Съществува мит, че смехът и напрегнатата умствена дейност са несъвместими.
Всъщност Негово величество Смехът помага да се съсредоточим по-лесно. За да докажат този факт, учените събрали група мъже, които в течение на час си разказвали един на друг вицове. В съседната стая друга група стояла и скучаела. След това предложили на двете групи да решат сложна техническа задача. Тези, които малки преди задачката си разказвали вицове, се справили с 8 минути по-бързо.
Разбира се, не става въпрос да се хихикате на глас без подходящ повод за това. Но можете просто да се усмихвате. Така мускулът, движещ скулите, ще изпрати съобщение на нерва, той ще подаде сигнал на мозъка и вие ще почевствате прилив на енергия.

Смехът е здраве
Днес лекарите вече знаят защо и как смът влияе на състоянието на организма ни. И разработват ново направление в медицината – смехотерапията. Американска асоциация дори е спретнала специални фургони на смеха, които пътуват от болница на болница носейки смешни играчки, видеофилмчета, книжки с вицове и карикатури. И това помага! Статистиката е доказала, че смехът намалява периода на възстановяване след болест.

Естествено, смехът не може да замени лечението, но може да допълни положителното му действие.

„Биохимичната буря“, която се случва в организма ни, докато се смеем, намалява усещането за умора, прочиства дихателните пътища, подобрява кръната циркулация. Жлезите с вътрешна секреция изработват вещества, които облекчават главоболието.

Освен всичко това, смехът е и страхотна гимнастика за стомаха.
През 1995 г. Индийският лекар Мадан Катария създал хаса йога, обединявайки йогата и смеха в едно. Оказало се, че 20-минутните упражнения по смях всеки ден, съчетани с разтягането и правилното дишане вършат чудеса.

Смехотерапия в домашни условия
Можете да я практикувате по всяко време и да я насърчавате. Ето как:
* Купувайте оригинални смешни картички на мъжа, децата и приятелите си.
* Подарявайте на колегите си забавни сувенири, когато имат някакъв повод.
* Разказвайте си вицове с приятели.
* Вместо трилъри, гледайте по-често комедии, особено, когато се чувствате отпаднали и нещастни.
* Играйте по-често с децата си.
* У дома за празниците измисляйте забавни сценарии и костюми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *