Дестинации & Дегустации

В тези 5 града в света въздухът е най-чист

За съжаление светът ни става все по-мръсен. Причините са много – основната сме ние, хората. Заводи, превозни средства, домакинства – всички те замърсяват – водите, въздуха… Логично най-мръсен е въздухът в столиците и големите градове. Което пък крие голям риск за здравето както за местните жители, така и за туристите.

Но, добрата новина е, че все още има градове, които могат да се похвалят с по-чист въздух. Заради по-зелената си среда и по-строгите еконорми. Ето кои са петте най-чисти градове в света, според портала DTravel.

Рейкявик (Исландия)

Въпреки че е най-големият град в Исландия и тук се провеждат доста събития, Рейкявик си остава един от най-чистите градове. Тук можете да дишате дълбоко, без да се притеснявате, че белият ви дроб ще пострада. Рейкявик е един от най-зелени градове на планетата, което го прави абсолютен притегателен център за глобален туризъм.

Виена (Австрия)

Виена е голяма, има около два милиона жители, но това не пречи да е един от градовете с най-чист въздух в света. Освен че е един от градовете с най-чист въздух в света, Виена е известна като една от най-красивите столици в света. И като градът с най-големия коледен базар. Разбира се, само тук можете да хапнете истинския виенски шницел.

Хелзинки (Финландия)

Столицата и най-големият град на Финландия е уникален социален, културен и политически център. Тук въздухът е един от най-безопасните в света. А една от причините е, че има много гори.

Цюрих (Швейцария)

Цюрих е живописен град, поразително красив, финансов център в сърцето на Европа. Градът попада в списъка на градовете с най-чист въздух в света от няколко десетилетия.

Гьотеборг (Швеция)

Гьотеборг е вторият по големина град в Швеция, разположен на западния бряг. С ниска гъстота на населението, което е една от причините въздухът да бъде умерено чист и безопасен за дишане.
 Сред другите фактори са многобройните паркове и градини, алеите с дървета и екологичните закони.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *