Добра формаНовинки

За здраве и добра форма: Променете хранителния си режим

Пролетта е време за промени. Не само на косата, кожата, но и на фигурата. Това е периодът, в който много от нас искат да се освободят от излишните килограми, натрупани през зимните месеци. За да се чувстват по-здрави и енергични. И една от най-честите стратегии е смяната на хранителния режим.

Затова споделяме няколко ценни съвета от специалисти:

# Включете в менюто си повече плодове и зеленчуци. Пролетта е сезона на свежите плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали. Изберете ярки като цвят продукти – моркови, спанак, ягоди, краставици, салати.

# Ограничете консумацията на захар и преработени храни. Те са богати на калории и добавки, които могат да доведат до покачване на теглото и затруднения с усвояването на храната. Опитайте се да ги замените с плодове, зеленчуци, ядки и здравословни мазнини.

# Пийте достатъчно вода. Водата е от ключово значение за здравословния хранителен режим. Приемайте поне 8 чаши вода на ден, за да осигурите адекватна хидратация на организма.

# Заложете на здравословни и леки закуски. Започнете деня си с енергизираща храна. Опитайте се да изберете здравословни и леки закуски – ябълка, круша, банан, ядки, ягоди, които да комбинирате с кисело мляко.

Независимо от това, каква диета ще изберете, важно е да се консултирате със своя лекар или диетолог.

Ето някои от най-популярните хранителни режими…

Вегетарианска диета. При нея от менюто се изключват месото и продуктите от животински произход. Вместо това се консумират голямо количество зеленчуци, плодове, ядки, зърнени храни и леки протеинови източници като соя и леща. Тази диета е популярна, защото може да помогне за намаляване на риска от заболявания като диабет, сърдечни проблеми и други.

Средиземноморска диета. Основава се на традиционната хранителна култура на страните от Средиземноморието. Богата е на плодове, зеленчуци, зърнени храни, риба и здравословни мазнини като маслиново масло. Популярна е, защото може да помогне за намаляване на риска от заболявания на сърцето, диабет и дори да подобри настроението.

Paleo диета. Основана е върху хранителните навици на нашите древни предци. Тя изключва преработените храни, захарта, зърнените храни и млечните продукти. Фокусира се върху месото, рибата, плодовете, зеленчуците и ядките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *